Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Την Παρασκευή 30 Αυγούστου το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Γλαύκου Πατρών επί τη εορτή του εν Αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Έναν άγιον ιεράρχη της εκκλησίας του Χριστού, έναν άγιον Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως, έναν καλό ποιμένα, πατέρα και διδάσκαλο της εκκλησίας μας εορτάζει σήμερα η αγία μας ορθόδοξος εκκλησία. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας για να αντιμετωπίσει ως εκπρόσωπος του Πατριάρχου αγίου Μητροφάνους, που ήταν γέροντας και άρρωστος, μαζί με άλλους θεοφόρους πατέρες, την αίρεση του κακοδόξου Αρείου.

Η εκλογή του ως Πατριάρχου ήταν θέλημα Κυρίου γι' αυτό άγγελος Κυρίου αποκάλυψε στον Πατριάρχη Μητροφάνη ότι διάδοχός του θα είναι ο άγιος Αλέξανδρος. Με αφάνταστη χαρά εκλέχτηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ως πατριάρχης υπερασπίσθηκε την ορθοδοξία με όλες του τις δυνάμεις και κατατρόπωσε τον Άρειο και τις κακοδοξίες του. 

Ο άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μας υποδεικνύει τον δρόμο της αγιότητος, της σταθερότητος στην πίστη και της ομολογίας ώστε με το παράδειγμα του να καταστούμε και εμείς, αδελφοί μου, μέτοχοι της επουρανίου Βασιλείας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα. 

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...