Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΡΙΟΛΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Χρυσοπηγής (Σποδιάνας) Αχαΐας. 

Την κυριώνυμο ημέρα ο Θεοφιλέστατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Ριόλο Δυτικής Αχαΐας ενώ, το απόγευμα της ιδίας ημέρας χοροστάτησε στην Ακολουθία του Μεθέορτου Εσπερινού, και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ζαβλανίου Πατρών.

Μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος στις ομιλίες του ετόνισε πως ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε καρπός προσευχής διότι οι γονείς του, Ζαχαρίας και Ελισάβετ ήταν άτεκνοι και δια της προσευχής κατέφυγαν εις τον Θεόν για να τους λύσει την ατεκνίαν. Ο Κύριος εισάκουσε τις προσευχές τους και τους εχάρισε αυτό το τέκνον που υπήρξε ο μεγαλύτερος των προφητών και έζησε ως επίγειος άγγελος και ως ουράνιος άνθρωπος. Παρότι αξιώθηκε της μεγάλης τιμής να βαπτίσει τον Κύριον Ιησούν Χριστόν έμεινε ταπεινός. 
Ο Τίμιος Πρόδρομος έπεσε θύμα του μίσους μιας γυναικός, της Ηρωδιάδος και του βασιλέως Ηρώδου διότι αυτοί ζούσαν βίον ανήθικον. Όταν ο βασιλέας Ηρώδης εόρταζε τα γενέθλιά του η Σαλώμη χόρεψε τόσο ωραία που ο βασιλεύς Ηρώδης της υποσχέθηκε να της κάνει δώρο ακόμη και το μισό βασίλειό του. Η Ηρωδιάδα βρήκε την στιγμή να εκδικηθεί τον άγγελον του Θεού, δηλαδή τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο γι' αυτό υπέδειξε στην Σαλώμη να ζητήσει την κεφαλή του Προδρόμου εις έναν δίσκον. 

Έτσι κατά την ημέρα του συμποσίου οι υπηρέτες με τους δίσκους πήγαιναν τα διάφορα φαγητά. Έξαφνα εισήλθε στην αίθουσα του συμποσίου ένας υπηρέτης που κρατούσε ένα δίσκο πάνω στον οποίον υπήρχε η κεφαλή του φυλακισμένου Προδρόμου. Επειδή το έγκλημα που διαπράχθει ήταν καρπός μέθης δια τούτο η εκκλησία όρισε αυστηρή νηστεία την ημέρα αυτή.

Όπως τότε έτσι και σήμερα ο Τίμιος Πρόδρομος δεν παύει να κηρύττει και να λέγει: "Δεν επιτρέπεται να ψηφίζετε αντιχριστιανικούς νόμους, δεν επιτρέπεται να σφαγιάζετε τα παιδιά σας με τις εκτρώσεις, δεν επιτρέπεται να πηγαίνετε στα δημαρχεία και να "παντρεύεστε" με πολιτικό "γάμο" διότι ένας είναι ο γάμος αυτός που τελείται και ευλογείται εις την εκκλησία και αφορά μόνον άνδρα και γυναίκα αφού ο Θεός δημιούργησε και ευλόγησε μόνον Αρσέν και Θήλυ με σκοπό την αύξησή τους.

Να ιεροποιήσουμε πάλι την ζωή μας, να ζητάμε την ευλογία και την χάρη του Κυρίου μας για να έχουμε ειρήνη, γαλήνη και ομόνοια εις αυτόν τον κόσμον και για να αξιωθούμε της επουρανίου Βασιλείας του Κυρίου μας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα, ευλογημένα και αγιασμένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν σε όλες τις ιερές Ακολουθίες οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...