Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ

 

Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024 το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε του Μεθέορτου Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο Φανούριο στο Παρεκκλήσιο όπου τιμάται ο άγιος στην Κάτω Αχαΐα.

Μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ανέφερε, πως ένα δώρο του Θεού στον κόσμο είναι οι άγιοι. Είναι τα άνθη του παραδείσου, τα άστρα του νοητού στερεώματος, οι φωτεινοί οδοδείκτες που μας υποδεικνύουν τον δρόμο που οδηγεί στην Βασιλεία των Ουρανών, που είναι και ο προορισμός του ανθρώπου.

Ως δώρο του Θεού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ο Άγιος Φανούριος διότι για πολλούς αιώνες παρέμενε άγνωστος και τον φανέρωσε ο Κύριος με την εύρεση της εικόνος του κατά τον 14ο αιώνα όταν βρέθηκε αρχαίος ναός στα θεμέλια τείχους στην Ρόδο και μεταξύ των εικόνων που ευρέθησαν υπήρχε και η εικόνα του αγίου Φανουρίου.

Ο μητροπολίτης Ρόδου Νείλος πήρε την εικόνα, την ασπάστηκε και καθιέρωσε την εορτή του αγίου. Ο άγιος Φανούριος παρουσιάζεται ως στρατιωτικός που κρατά στο δεξί του χέρι τον Τίμιο Σταυρό και στο αριστερό αναμμένη λαμπάδα. Οι άγιοι της πίστεώς μας όπως και ο άγιος Φανούριος αγάπησαν τον Σταυρόν του Κυρίου και σταύρωσαν και ενέκρωσαν τις αμαρτωλές τους επιθυμίες. Ήσαν νεκροί για τον κόσμο της αμαρτίας. Και εμείς να φέρουμε τον Τίμιον Σταυρόν επί του στήθους μας και επί της καρδίας μας διότι είναι το όπλο κατά του διαβόλου και η ομολογία μας ότι είμαστε χριστιανοί.

Η λαμπάδα συμβολίζει το φως του Χριστού. Ο Κύριος είναι το φως του κόσμου, είναι η αλήθεια και η ζωή. Έτσι και η δικιά μας ζωή πρέπει να είναι φωτεινή και θα είναι φωτεινή εάν μετέχουμε στην ζωή του Κυρίου και στην ζωή της αγίας μας Εκκλησίας.

Πληροφορίες περί του αγίου Φανουρίου έχουμε και από τις δώδεκα εικόνες που αναφέρονται στα μαρτύριά του. Ο άγιος συλλαμβάνεται, δικάζεται, μαστιγώνεται, του ξεσκίζουν το σώμα, τον ρίχνουν στα θηρία και όλα αυτά τα υπέμεινε για την δόξα του Κυρίου και την σωτήρια της αθανάτου ψυχής του.

Να έχουμε και εμείς προθυμία για αγώνα κατά των παθών, για άσκηση, για απάρνηση του θελήματός μας και να μας φανερώνει ο άγιος Φανούριος το θέλημα του Θεού και την οδό που οδηγεί στην αιώνια ζωή.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα και αγιασμένα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...