Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024 το απόγευμα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Πατρών επί τη εορτή του αγίου εθνοϊερομάρτυρος και ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού του οποίου το Ιερό Παρεκκλήσιο ευρίσκεται στην ιδίαν ενορίαν.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ο Άγιος έζησε στα δύσκολα χρόνια του γένους, στα χρόνια της σκλαβιάς, σε αυτά τα χρόνια ο Κύριος παρουσιάζει έναν ιεραπόστολο, ένα φωτεινό άστρο του παραδείσου, έναν ασκητή, έναν νηστευτή, έναν μοναχό που κρατάει στο χέρι του σταυρό και κομποσχοίνι. Αυτός είναι ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. 

Ξεκίνησε από το Μεγάλο Δένδρο της Αιτωλοακαρνανίας, πήγε στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εκάρει μοναχός και αγωνίστηκε να νεκρώσει της σαρκός το θέλημα. Πληροφορείται ο άγιος του Θεού ότι πολλοί Έλληνες εξισλαμίζονται, αρνούνται την ορθόδοξη πίστη και προσχωρούν στο ισλάμ. Παίρνει ευλογία από τον ηγούμενο και από τον Πατριάρχη να φύγει από το Άγιον Όρος και να περιοδεύσει πόλεις και χωριά προκειμένου να παρηγόρησε και να εμψυχώσει τους ορθοδόξους Έλληνες. 

Όπου πηγαίνει στήνει έναν σταυρό, ανεβαίνει σε ένα σκαμνί και κηρύττει σε πλατείες και χωριά. Τους παρακαλεί να κρατήσουν την ορθόδοξη πίστη τους, να εξομολογούνται, να νηστεύουν, να τιμούν την αργία της Κυριακής, να μην βλασφημούν, να μην κλέπτουν ξένα αντικείμενα, τονίζοντάς τους πως Χριστός και ψυχή τους χρειάζεται.

Ο άγιος Κοσμάς είχε μαρτυρικό τέλος αλλά με το αίμα του πότισε το δέντρο της λευτεριάς. Απ' όπου πέρασε ίδρυσε σχολεία για να μαθαίνουν τα ελληνόπουλα ποιος είναι ο Τριαδικός Θεός, ποια είναι η Υπεραγία Θεοτόκος, ποιοι ειναι οι Άγιοι και ποια είναι τα Μυστήρια.

Ο άγιος Κοσμάς πάντοτε ως φωτεινός πνευματικός οδοδείκτης θα μας υποδεικνύει τον αγιασμό και την σωτηρία.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσε ο Διάκονος π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...