Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΖΑΚΥΝΘΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην εορτή της μετακομιδής του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου του εν Αγίοις πατρός ημών Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης εκ Στροφάδων εις την πόλη της Ζακύνθου, η οποία οδήγησε τα βήματά μας στον πανίερο αυτό Ναό για να λατρεύσουμε τον εν Τριάδι Άγιον Θεόν και να τιμήσουμε τον ιεράρχη που ετίμησε πρώτα ο Κύριος.

Ο άγιος Διονύσιος από τα παιδικά του χρόνια αγάπησε την ουράνια πατρίδα. Δια τον λόγο αυτό εγκατέλειψε τη δόξα, τα πλούτη, την αριστοκρατική καταγωγή και μετέβη στο νησί των Στροφάδων όπου κείρεται μοναχός και λαμβάνει το μοναχικό όνομα Δανιήλ. Στην ιερά μονή ασκείται με την προσευχή, με την νηστεία, με την φιλανθρωπία, με την ελεημοσύνη, με την ανεξικακία και λαμβάνει ουράνια χαρίσματα.

Θέλοντας να μεταβεί στους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει στα πανάγια προσκυνήματα πέρασε από την Αθήνα για να λάβει την ευλογία του Μητροπολίτου Νικάνωρος για το προσκύνημα του στους Αγίους Τόπους.

Ο μητροπολίτης Νικάνωρ είδε τα χαρίσματα του αγίου, ζήτησε την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχου και τον χειροτόνησε επίσκοπο Αιγίνης. Ως επίσκοπος ο άγιος κηρύττει, στηρίζει, κατηχεί, ελεεί, ενδυναμώνει και κατευθύνει ψυχές αθάνατες στην Βασιλεία των Ουρανών. Ο άγιος Διονύσιος έγινε μιμητής του Καλού Ποιμένος αφού συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του. Το όνομα Διονύσιος το έλαβε την ημέρα της εις Επίσκοπος χειροτονίας του. 

Ο Άγιος Θεός διατηρεί το λείψανο του Αγίου άφθαρτο και ευωδιάζον εις τους αιώνας και από τα πέρατα της οικουμένης οι πιστοί συρρέουν εις την Ζάκυνθον για να λάβουν χάρη και ευλογία.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα, ευλογημένα και αγιασμένα. 

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...