Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Την Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου 2015, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, σεπτή εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, παρευρέθη στις επετειακές εκδηλώσεις της Χριστιανικής Εστίας Πατρών και της Χριστιανικής Στέγης Πατρών αντίστοιχα.

Η Χριστιανική Εστία Πατρών τίμησε την Εθνική μας Επέτειο με μία πλούσια εορταστική εκδήλωση που περιελάμβανε επετειακή ομιλία, επετειακά τραγούδια και θεατρικό δρώμενο με τίτλο: “Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, ο Αρχηγός της Αντίστασης”. 

Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος, τονίσας πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος που αρνήθηκε να συμμετάσχει της επιτροπής η ο οποία θα παρέδιδε επισήμως την πόλη στον Γερμανό Διοικητή, λέγοντας πως οι Έλληνες Ιεράρχες δεν παραδίδουν πόλεις στον εχθρό, καθήκον έχουν να εργαστούν για την απελευθέρωση της Πατρίδος.

Όταν του ζητήθηκε από τον Γερμανικό Αξιωματούχο να τελέσει Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τότε με σθένος του απάντησε: “Δοξολογία τελούμε στην απελευθέρωση και όχι στην υποδούλωση της Πατρίδος”. Τέλος, όταν δέχθηκε στο γραφείο του τον Γερμανό στρατηγό, Φον Στούμε, του είπε : “Όμορφη η Πατρίδα σας. Οι Γερμανοί λατρεύουν τον Όμηρο”. Και πάλι ο ηρωικός Αρχιεπίσκοπος του απαντά: “Ελπίζω να σεβαστείτε τη χώρα μας. Μη θίξετε τη φιλοτιμία του Ελληνικού λαού.”


Τους παραπάνω διαλόγους είχε εξιστορήσει στο Θεοφιλέστατο ο τότε Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, Νικόδημος Βαλληνδράς, μετέπειτα Μητροπολίτης Πατρών, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας των περιστατικών και της ηρωικής στάσης του Αρχιεπισκόπου απέναντι στους κατακτητές. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος έφερε στη μνήμη του την ημέρα της Μοναχικής του Κουράς κατά την οποία ο Μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών κυρός Νικόδημος του απηύθυνε τα παρακάτω συγκινητικά λόγια: “Παιδί μου, σου δίνω το όνομα του Μακαριστού Γέροντός μου, Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, του Πρίγκηπα της Ορθοδοξίας, που κουβαλούσε στην καρδιά του τον πόνο του Πόντου και των αλησμόνητων Πατρίδων. Να τιμάς το όνομά του σε κάθε στιγμή της ιερατικής σου πορείας, ιδιαιτέρως δε όταν απειλείται η Θρησκεία και το Έθνος μας. Το όνομα αυτό είναι για σένα ιερή κληρονομιά...”

Τέλος, συνεχάρη τη Χριστιανική Εστία Πατρών και όλους τους συντελεστές της επετειακής εκδήλωσης για την άρτια οργάνωση και το αξιόλογο αποτέλεσμα.

Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος μετέβη στην Χριστιανική Στέγη Πατρών, όπου παρευρέθη στην επίκαιρη ομιλία του Στρατιωτικού Ιερέως Αρχιμανδρίτου π. Μελετίου Κουράκλη, Διευθυντού του Στρατιωτικού Γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού με θέμα: “Η συμβολή των στρατιωτικών Ιερέων στο Έπος του '40”.

Μετά την ομιλία, η μεικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πατρών υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Φωτίου Μπαρούτα, απέδωσε επετειακά τραγούδια.
Πηγή: http://episkopos-kernitsis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...