Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

29 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου 2013, Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Έλευσης Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου, Ι. Ν. Της Του Θεού Σοφίας, Στρόβολος

Έλευση Τιμίας Κάρας Αποστόλου Ανδρέου 29 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στρόβολος - Λευκωσία

Η τιμία Κάρα (δηλ. η ιερά κεφαλή του Αποστόλου Ανδρέου) θα καταφτάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στις 29/10/2013 και ώρα 16:30, απ΄όπου θα οδηγηθεί με πομπή στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.
Στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί τελετή άφιξης, από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, παρουσία της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα θα παραμείνει στην Κύπρο για μία εβδομάδα και όλοι οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν ευλαβικά.
Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου και ο πιστός λαός της Κύπρου, θα υποδεχτεί την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Η πρώτη ήταν το 1967, επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία. Η δεύτερη φορά ήταν το 1987, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, και είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Λευκωσία.
Η αγάπη του λαού της Κύπρου είναι μεγάλη στο πρόσωπο του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Αυτό αποδεικνύεται, τόσο από το μεγάλο παγκύπριο Προσκύνημα στην Καρπασία και τους πολλούς ναούς σε όλοι την νήσο, όσο και στο ότι πολλοί χριστιανοί φέρουν το όνομα του Αγίου Ανδρέου.


Για τέσσερις δεκαετίες η Ιερά Μονή Αποστόλου Ανδρέα, στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, παραμένει ασυντήρητη. Δεν είναι μόνο η κατοχή που επιβουλεύεται το μέλλον του ιστορικού και εκκλησιαστικού αυτού μνημείου, αλλά και ο χρόνος που περνά αμείλικτα, αφήνοντας χαραγμένα τα σημάδια του.
Η Ιστορία της Μονής ξεκινά ήδη από το πρώτα χριστιανικά χρόνια, όταν ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας κατέπλευσε για την αποστολική περιοδεία του στη Μικρά Ασία. Αφού ο Άγιος θεράπευσε θαυματουργικά τον τυφλό υιό του καραβοκύρη κοντά στις καρπασίτικες ακτές, ο ευεργετημένος πατέρας έσπευσε να αφιερώσει μικρό ναΐδριο, στον τόπο όπου κατόπιν οικοδομήθηκε το πρώτο Μοναστήρι (πριν ακόμα το 1100 μ.Χ.). Η Μονή, όπως είναι γνωστή σήερα, οικοδομήθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1867.
2013... 150 χρόνια μετά ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος εκφράζει έντονα την αγωνία του προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε ευκαιρία:
"Δεν ξέρει κανείς την ώρα και τη στιγμή που θα πέσει η καμάρα και αμέσως μετά θα καταρρεύσει και το ημιθόλιο του Ιερού".
Ο Ναός και τα κελιά του Μοναστηριού βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, όπως και όλα τα άλλα τουρκοκρατούμενα μνημεία. Ο κατακτητής, με σύμμαχο τον χρόνο, καταδικάζει σε ερήμωση εκείνα τα μνημεία. Η ανησυχία της Εκκλησίας της μαρτυρικής Κύπρου συμπυκνώνεται στα λόγια του Αρχιεπισκόπου:
"Τόσο τα ελληνικά όσο και τα χριστιανικά μνημεία, θέλουν να τα εξαφανίσουν από το βορρά, ούτως ώστε να μη φαίνεται η έλευση απ' εκεί Ελλήνων και Χριστιανών· στον τόπο όπου κατοικούν επί 3.500 χρόνια Ελληνες και επί 2.000χρόνια Χριστιανοί".
Η ελληνική και χριστιανική παρουσία στην Κύπρο δεν θα λήξει άδοξα και μοιραία. Το ιερό προσκύνημα του Απόστολου Ανδρέα πρέπει να συντηρηθεί. Η έλευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου συγκαλεί όλο το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου για να συμβάλει και ο καθένας μας στο έργο της συντήρησης της Μονής και κατ' επέκταση της διαιώνισης της ελληνικής και χριστιανικής παρουσίας στα αλησμόνητα κατεχόμενα χώματά μας.
Κι ο Άγιος δεν θα μείνει αδιάφορος για το ζήτημα αυτό. Με τις πρεσβείες του, θα υποσκελιστούν όλες οι δυσκολίες και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης της Μονής του.

Πηγή: www.nisosagion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...