Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Πάτρα: Προβολή ντοκιμαντέρ «Στ΄ αχνάρια των Αργοναυτών»

Πάτρα: Προβολή ντοκιμαντέρ «Στ΄ αχνάρια των Αργοναυτών» Από το Σωματείο «Φάρος» Ποντίων Πατρών

Το ντοκιμαντέρ  «Στ΄ αχνάρια των Αργοναυτών» παρουσιάστηκε, τη Δευτέρα το απόγευμα, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το  δραστήριο σωματείο «Φάρος» Ποντίων Πατρών για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Αυτό το ιστορικό ντοκιμαντέρ, που ετοίμασε το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα. (Διατίθεται από τα γραφεία του συλλόγου).

Με οδηγό τον καταξιωμένο έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ' την περιοχή) καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας. 

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς καθώς και ο πρόεδρος του σωματείου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Τα μέλη του χορευτικού τμήματος Βάνα Στεφανίδη, Γεωργία Παναγοπούλου , Κατερίνα Σαουλίδου, Μαρία Κωτσαλίδου, Συμέλα Λαζαρίδη, Ειρήνη Αγγελοπούλου, Μαγδαληνή Ξενιτοπούλου, Ιωάννα Τσιτσάρα, Αναστασία Τσελέπη, Μάρθα Στασινού, Ελένη Γιουβάνη-Ξενιτοπούλου, Βάσω Πανουτσακοπούλου και Αριάδνη Στεφανίδη χόρεψαν χορούς στη μνήμη των προγόνων τους, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου τους Κωνσταντίνου Παυλίδη. Λύρα έπαιξε ο Δημήτρης Τσιαβδαρίδης.
Τίμησαν με τη παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Πάτρας, κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο Γραμματέας του Παμμικρασιατικού συνδέσμου Πατρών κ. Μιχάλης Τσοπανίδης, ο σύμβουλος της ανατολικής κοινότητας Δήμου Πατρέων κ. Δημήτρης Βούλγαρης καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του σωματείου.
Στη φωτογραφία:
Ο Αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος Στελλάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, με τον πρόεδρο κ. Κων. Παπαδόπουλο, τον γεν. γραμματέα π. Ιωάννη Αμανατιάδη, τα μέλη του ΔΣ Ελευθερία Ζαφειρούλη-Πολυχρονιάδου, Βιβή Λουκοπούλου-Στεφανίδη (υπεύθυνη χορευτικού) και μέλη του χορευτικού τμήματος του «Φάρου».


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΤΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΤΕΛΛΑΤΟΥ

Εντιμότατοι άρχοντες,
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του συλλόγου Φάρος Ποντίων Πατρών,
Κυρίες και Κύριοι,

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος έλαβε την πρόσκληση σας να παραστεί σε αυτή την εκδήλωση. Πλην όμως ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν του επέτρεψαν να ευρίσκεται κοντά σας, δια τούτο ανέθεσε στην ταπεινότητα μου να μεταφέρω την αγάπη του και τις πατρικές του ευχές.
   Αγαπητοί μου, κάθε φορά που ευρίσκομαι ανάμεσα σας ο νους μου τρέχει στις αλησμόνητες πατρίδες και ειδικότερα στην αγιασμένη γή του Πόντου. Ο μήνας Μάϊος έχει ταυτιστεί στην μνήμη μας με τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Οι ξεριζωμένοι αδελφοί μας δεν έχασαν ούτε στιγμή την ελπίδα και την Πίστη στον Θεό. Τρανή απόδειξις είναι ότι έφεραν μαζί τους Άγια λείψανα και θαυματουργικές εικόνες. Ας κρατάμε πάντοτε άσβεστη στην μνήμη μας την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών και τον Ηρωϊκό Πόντο.

WWW.THEBEST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...