Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ



   Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Ζαβλανίου (μετόχιον της Ιεράς Μονής Μαρίτσης) εορτάσθηκε μετά πάσης θρησκευτικής λαμπρότητος και κατανύξεως η Ιερά μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού. Κατά τον μεθέορτον Πανηγυρικόν Εσπερινόν ομίλησε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος ο οποίος μεταξύ των άλλων στην ομιλία του ανέφερε και τα εξής: 


  Σεβαστοί μου πατέρες & αγιοφιλείς μου αδελφοί, σαν σήμερα 24 Αυγούστου πρίν 232 χρόνια παρέδωσε την ψυχή του εις χείρας του Κυρίου ο φλογερός ιεροκήρυκας του Χριστού ο Πατροκοσμάς. Ο Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Άγιος Κοσμάς, αδελφοί μου, είναι και θα είναι, για όλα τα πιστά της Εκκλησίας τέκνα, πρότυπον καθαρότητος, θάρρους, τόλμης, ομολογίας, παρρησίας, αρετής, ασκητικότητος. Ευφραίνεται σήμερα επί τη ιερά του μνήμη η Αγιοτόκος Ορθόδοξος Εκκλησία μας, η γενέτειρα του Αιτωλοακαρνανία, καθώς και το περιβόλι της Παναγίας μας το Άγιον Όρος και ιδιαιτέρως η ιερά Μονή Φιλοθέου. Όπου πήγαινε για να κηρύξει ο Άγιος Κοσμάς υπογράμμιζε στους πιστούς Χριστιανούς: Αδελφοί μου, Χριστός και ψυχή σας χρειάζεται...


   Τί ζητούσε και τί ζητά ο Άγιος Κοσμάς; Ζητούσε αδελφοί μου αγίους Ιερείς για να κατηχούν, να ενθαρρύνουν και να αγιάζουν τον λαόν του Θεού. Τιμούσε τόσο πολύ την Ιερωσύνη που έλεγε: Εαν στο δρόμο συναντήσω έναν Ιερέα και έναν Άγγελο, πρώτα θα χαιρετήσω τον Ιερέα και ύστερα τον Άγγελο διότι αυτά τα οποία τελεί ο Ιερεύς δεν τα τελεί ο Άγγελος. Ο Ιερεύς τελεί την Θεία Ευχαριστία, την Ιερά Εξομολόγηση, το Άγιον Βάπτισμα, το Άγιον Χρίσμα και τα άλλα Ιερά Μυστήρια, ενώ ο άγιος Άγγελος δοξολογεί και υμνεί τον Κύριον της δόξης αλλά δεν έχει την χάριν που έχουν οι Ιερείς. Ζητά ο άγιος του Θεού, ευσεβείς γονείς & χριστιανικές οικογένειες διότι η οικογένεια είναι το εργαστήριον της Αγιότητος. Αδελφοί μου, εαν σήμερα ζούμε και βιώνουμε την κρίση, πρωτίστως την πνευματική, τούτο οφείλεται στην κρίση που περνά ο Ιερός Θεσμός της οικογενείας...


   Ο Πατροκοσμάς άφησε την ηρεμία και τη γαλήν του Αγίου Όρους μη μπορώντας να ακούει ότι οι χριστιανοί εξισλαμίζονται, δια τούτο πήρε ευλογία από τον ηγούμενο και τον Πατριάρχη να περιοδεύσει το σκλαβωμένο γένος για να στηρίξει τους Χριστιανούς και να ιδρύσει σχολεία. Γνωστή άλλωστε είναι η φράση ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή. Γι'αυτό επισημαίνει στους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν πίστη στο Χριστό και στις πνευματικές αξίες. Άλλωστε η καταστροφή της Ελλάδος θα έρθει από τα άθεα γράμματα όπως έλεγε ο Χριστόφορος  Παπουλάκος από τα Άρμπουνα των Καλαβρύτων. Πάντοτε ο Άγιος του Θεού εδίδασκε και έλεγε "να ευφραίνεσθε που είσθε Ορθόδοξοι Χριστιανοί" .
    Ας διαφυλαξουμε την πίστη μας ως κόρην οφθαλμού και ας ζούμε σύμφωνα με την πίστη μας και το θέλημα του Θεού δια να αξιωθούμε και εμείς της Βασιλείας των Ουρανών. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...