Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΙΤΣΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

 



 Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 το πρωί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου, Αποστόλου και Ευαγγελισμού Λουκά στην Καμενίτσα της Δυτικής Αχαΐας.
  Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως άπασα η ορθοδοξία εορτάζει την μνήμη του Αγίου, Ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελισμού Λουκά.
  Ιδιαίτερα εορτάζει στην αποστολική εκκλησία των Πατρών το χωριό της Καμενίτσας που έχει προστάτη και βοηθό τον ευαγγελιστή Λουκά. 
  Ο άγιος, απόστολος και ευαγγελιστής Λούκας ήταν ιατρός. Γνωρίστηκε με τον απόστολο Παύλο, τον μεγάλο απόστολο των εθνών, και έγινε χριστιανός.
  Συνέγραψε τον κατά Λουκάν άγιον Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων. Μας αναφέρει γεγονότα που σχετίζονται με την Κυρία Θεοτόκο, τον Ευαγγελισμό, την γέννηση του Τιμίου Προδρόμου και άλλα.
  Στο βιβλίο των Πράξεων διηγείται ο ευαγγελιστής Λούκας την δράση των αγίων     Αποστόλων, την διάδοση του χριστιανισμού και τους διωγμούς που υπέστησαν οι άγιοι Απόστολοι. Ο ευαγγελιστής Λούκας σχεδίασε με κερί και μαστίχα την εικόνα της Θεοτόκου με τον Κύριο στην αγκαλιά της. Οι ιερές εικόνες του Ευαγγελισμού Λουκά υπάρχουν στο Μέγα Σπήλαιο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων, στην Τήνο και αλλού. 
  Πέρα από την συγγραφή του κατά Λουκάν αγίου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων ο άγιος, απόστολος και ευαγγελιστής Λούκας εκήρυξε την σώζουσα πίστη μεταστρέφοντας ειδωλολάτρες και Ιουδαίους στον χριστιανισμό.
  Αυτό το οποίον ζητά ο άγιος απόστολος Λούκας από όλους μας είναι να μελετάμε την Αγία Γραφή και όχι απλά να την μελετάμε αλλά, να διαβαίνουμε απο την θεωρία στην πράξη όπως λέγει και ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος: «Δείξον μοι την πίστιν σου εκ των έργων σου» (Ίακ. Β', 18).
  Να αντιστεκόμαστε στις προκλήσεις της εποχής μας, να ιεροποιήσουμε πάλι την ζωή μας μέσα από την συμμετοχή μας στα θεοπαράδοτα και θεοΐδρυτα αγία Μυστήρια της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
  Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα, αγιασμένα και πάμπολλα. 
 Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...