Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Πατρών

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024 ο Θεοφιλέστατος τέλεσε τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση προς την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Πατρών του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος. Μεταξύ άλλων είπε: "Το Βάπτισμα είναι το Ιερό Μυστήριο, με το οποίο ο πιστός γίνεται μέλος Χριστού και μέλος της Εκκλησίας. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα άλλα Μυστήρια είναι το Άγιον Βάπτισμα". Το ίδρυσε ο Κύριος μας ο Ιησούς Χριστός όταν είπε στους μαθητές Του: "Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος" (Ματθ. 28, 19) και "Ο πιστεύσας και βαπτισθεὶς σωθήσεται, ο δὲ απιστήσας κατακριθήσεται" (Ματθ. 16,16).

Ο Θεοφιλέστατος ετόνισε ότι ο Ανάδοχος πρέπει να είναι πιστό μέλος της Αγίας μας Εκκλησίας. Κωλύονται να γίνουν Ανάδοχοι, οι μη χριστιανοί, δηλαδή οι αλλόθρησκοι, επίσης, οι αιρετικοί, οι σχισματικοί, οι ετερόδοξοι,οι αφορισμένοι, οι τελέσαντες πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, τα νήπια, οι γονείς του τέκνου και οι μοναχοί. 

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος είπε ότι τρεις φορές βυθίζουμε αυτόν που πρόκειται να βαπτιστεί στην κολυμβήθρα, γεγονός που είναι σύμβολο της τριημέρου ταφής και της Αναστάσεως του Κυρίου. Στο παιδί που πρόκειται να βαπτιστεί δίνουμε ένα όνομα και αυτό πρέπει να είναι χριστιανικό, έτσι λαμβάνει μαζί με το όνομα  προστάτη Άγιο. Άλλη σημαντική προϋπόθεση για να είναι έγκυρο το Μυστήριο είναι ο ιερέας που θα τελέσει το βάπτισμα να είναι λειτουργός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να μην είναι σχισματικός. 

Τέλος, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα, αγιασμένα και πάμπολλα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...