Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΙ


Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, 4 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Προφήτου Ιωνά, ο οποίος έλαβε εντολή από τον Θεό να επισκεφθεί την Νινευή και να κηρύξει μετάνοια. Ο Ιωνάς αρνήθηκε να συμμορφωθεί, εισήλθε εις πλοίον και ανεχώρησε προς άλλη κατεύθυνση. Στο πέλαγος ξέσπασε τρικυμία αδικαιολόγητη  και ο κυβερνήτης του σκάφους συμπέρανε ότι κάποιος αμαρτωλός βρίσκεται μεταξύ των επιβατών.
 
Έριξαν κλήρο, ο οποίος έπεσε στον Ιωνά. Ο Ιωνάς αποκάλυψε την αταξία του έναντι του Θεού και τον έριξαν στην θάλασσα. Εκεί ένα κήτος τον κατάπιε χωρίς να τον δαγκώσει και χωρίς να μπορεί να τον αφομοιώσει. Ο Ιωνάς έμεινε τρείς ημέρες στην κοιλία του κήτους και εξήλθε ζωντανός. Πήγε στην Νινευή και κήρυξε την μετάνοια. Οι κάτοικοι της Νινευή μετανόησαν ειλικρινά, νήστευσαν τρεις ημέρες αυστηρά και έτσι σώθηκαν.

Το πάθημα του προφήτου Ιωνά είναι ένας συμβολισμός της ζωής του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Όπως ο Ιωνάς παρέμεινε τρία ημερόνυχτα στην κοιλία του κήτους και κατόπιν εκ του κήτους εξήλθε ζωντανός, έτσι και ο Υιός του Θεού, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, παρέμεινε τρία ημερόνυχτα στον Άδη και την τρίτη ημέρα αναστήθηκε.
 
Αδελφοί μου και εμείς να ζούμε ως τέκνα της Αναστάσεως και να ομολογούμε "προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος αιώνος", αμήν.
 
Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του σεπτού Πατρός και Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για καλή Ανάσταση και έτη ευλογημένα.
 
Προς την Καθηγουμένη, της Ιεράς Μονής, Γερόντισσα Ιερεία και τους πιστούς ευχήθηκε καλή Ανάσταση, να έχουν στη ζωή τους όλα τα καλά του Θεού, όλες τις χάρες και τις χαρές του Παραδείσου, όλα τα δώρα του Ουρανού.
 
Παρεκάλεσε επίσης τους πιστούς να παραμείνουν στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου,  ακριβώς μετά την τελετή της Αναστάσεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε εκκλησιαστικό κέρασμα. 

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...