Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΒΡΑΧΝΕΙΚΑ ΠΑΤΡΩΝ

Με την πρέπουσα θρησκευτική λαμπρότητα και ευλάβεια, τίμησε η ενορία του Αγίου Βασιλείου Βραχνεΐκων Πατρών,  την μνήμη του Αγίου Αθανασίου Επισκόπου Χριστιανουπόλεως, όπου είναι αφιερωμένο το δεξιό κλίτος του Ιερού Ναού.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος ομίλησε για την ζωή και το έργο του εορταζομένου Αγίου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε ότι ο  Άγιος Αθανάσιος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως  καταγόταν από την ένδοξη και Αγιοτόκο Γορτυνία της Αρκαδίας. Όταν έφθασε σε ηλικία γάμου οι γονείς του προσπάθησαν να τον νυμφεύσουν  παρά τη θέλησή του, με τη θυγατέρα ενός πλουσίου από την Πάτρα. Ο Άγιος όμως αισθανόταν μέσα του την μοναχική κλίση και έκανε έντονη προσευχή ζητώντας τη βοήθεια του Κυρίου. Τότε εμφανίστηκαν στον ύπνο του η Υπεραγία Θεοτόκος και ο Τίμιος Πρόδρομος, τον προσφώνησαν με το μελλοντικό μοναχικό του όνομα και του υπέδειξαν να εγκατάλειψη τις προετοιμασίες  του γάμου και να φύγει για την Κωνσταντινούπολη. Έτσι και έγινε. Ο Άγιος στην Κωνσταντινούπολη εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος, πρεσβύτερος και Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως με έδρα την πόλη της Κυπαρισσίας.

Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις να ποιμάνει τους πιστούς που του ενεπιστεύθει ο Κύριος στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς θεοφιλώς και θεαρέστως . Η κατάσταση στην επαρχία του ήταν δύσκολη για αυτό έτρεχε από χωριό σε χωριό, να τελεί τη Θεία Λειτουργία,  να διδάξει τους χριστιανούς και να τους στηρίξει στην Αγία Ορθόδοξο πίστη. Ιδιαιτέρως  εργάστηκε για να επισκευάσει τους ιερούς ναούς, να ιδρύσει σχολεία και να στηρίξει τις Ιερές Μονές που είναι τα κάστρα και οι πνεύμονες της Ορθοδοξίας μας.

Ανεδείχθη φωτεινό πρότυπο και φωτεινός οδοδείκτης για κάθε κληρικό και λαϊκό που ποθεί τη σωτηρία του και τον αγιασμό του.

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος  μετέφερε στο τις εγκάρδιες αναστάσιμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροποίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά , ευλογημένα και αγιασμένα.




 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...