Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ - ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ

  

Το απόγευμα τις Δευτέρας 20 Μαΐου 2024, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς Πατρών. Την Τρίτη 21 Μαΐου 2023 το πρωί, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρόης Πατρών και το απόγευμα χοροστάτησε στον Μεθέορτο Εσπερινό και στην Ιερά Παράκληση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ροϊτίκων Πατρών.

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Μέγας Κωνσταντίνος δέχθηκε την κλήση από τον ίδιο τον Κύριο, όπως και ο Απόστολος Παύλος. Είδε στον ουρανό ένα φωτεινό Σταυρό με την επιγραφή "Εν τούτω νίκα". Από τότε άλλαξε η ζωή του. Το 313 μ.Χ. με το διάταγμα των Μεδιολάνων σταμάτησαν οι διωγμοί και οι χριστιανοί μπορούσαν ελεύθερα πλέον να χτίζουν ναούς και να λατρεύουν τον Ιησούν Χριστόν. Το 325 μ.Χ. συνεκάλεσε την Αγία Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που καταδίκασε την αίρεση του αρειανισμού. Καθιέρωσε την αργία της Κυριακής. Κατήργησε τη θεοποίηση των αυτοκρατόρων. Εξύψωσε την οικογένεια. Από σεβασμό προς την ιεροσύνη, ασπαζόταν τα χέρια των κληρικών που έφεραν τα στίγματα του Κυρίου στο σώμα τους. Έχτισε εκκλησίες. Ικανοποίησε την επιθυμία της μητρός του Αγίας Ελένης για την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Τέλος βαπτίστηκε και εκοιμήθει με τον κατάλευκο χιτώνα του Αγίου βαπτίσματος το 337 μ.Χ. στις 21 Μαΐου. 

Ο Μέγας Κωσταντίνος θαύμαζε το θάρρος, την τόλμη, την παρρησία και την ομολογία των Χριστιανών. 

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος κατέληξε με την προτροπή να αγωνιζόμαστε και εμείς σε εποχές δύσκολες, να κρατάμε την πίστη, την αγάπη προς τον Θεό και την Εκκλησία, για να επιτύχουμε τον σκοπό της ζωής μας, που είναι ο αγιασμός και η θέωση. 

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις αναστάσιμες εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πάμπολλα, ευλογημένα και αγιασμένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΓΥΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ



















 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΑΡΟΗΣ ΠΑΤΡΩΝ






















 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΡΟΪΤΙΚΩΝ ΠΑΤΡΩΝ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...