Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Το Σάββατο 2 Ιουνίου 2023 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών. 
 
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ετόνισε τους λόγους που ως ορθόδοξοι χριστιανοί τελούμε τα ιερά μνημόσυνα. 
 
Δια των ιερών μνημοσύνων η αγία μας Εκκλησία παρακαλεί τον Θεόν να συγχωρήσει παν αμάρτημα εκούσιο ή ακούσιο της ψυχής και κατατάξει αυτή μεταξύ των αγγέλων και των αγίων. 
 
Στα ιερά μνημόσυνα χρησιμοποιούμε σιτάρι (κόλλυβα) τα οποία έχουν συμβολική σημασία. Όπως ο κόκκος του σίτου όταν πέσει στην γη σαπίζει και μετά φέρει πολύν καρπόν κατά τον ίδιον τρόπο και το ανθρώπινο σώμα το οποίον ενταφιάζεται κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας θα αναστηθεί όπως ομολογούμε και στο Σύμβολο της Πίστεως, προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών.
 
Με αυτό το πνεύμα τελείωσε ο Θεοφιλέστατος, τελούμε τα ιερά μνημόσυνα αφ' ενός μεν να ευεργετήσουν τις ψυχές των κεκοιμημένων αφ' ετέρου δε να υπενθυμίσουν εις τους ζώντας ότι τους περιμένει η αιώνια ζωή.
 
Και οφείλουμε να έχουμε πίστη στο Θεό, να ζούμε σύμφωνα με το άγιον Ευαγγέλιον, να έχουμε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας διότι είναι η μόνη προίκα που θα ακολουθήσει την ψυχή μας.
 
Χριστιανοί μου, μην λησμονείτε να ζυμώνετε ένα πρόσφορο για τους κεκοιμημένους σας, να τους βράζετε μια χούφτα σιτάρι, να τους ανάβετε ένα κερί και να προσεύχεσθε με όλη την δύναμη της ψυχής σας για την ανάπαυσή τους.
 
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο εφημέριος του ναού π. Ελευθέριος.
 

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...