Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022, εορτή του Αγίου Αιμιλιανού Επισκόπου Κυζίκου του ομολογητού, τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού Πατρών Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.  

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο βίο του εορταζομένου Αγίου και  τόνισε ιδιαιτέρως τη σημαντική θέση της ομολογίας πίστεως στη ζωή κάθε χριστιανού. Ένα τέτοιο παράδειγμα ομολογίας ήταν και ο Άγιος Αιμιλιανός, επίσκοπος Κυζίκου (787 - 815 μ.Χ). Ο Άγιος Ιεράρχης αγωνίστηκε με θέρμη υπέρ της τιμητικής προσκύνησης των αγίων εικόνων κατά την περίοδο της εικονομαχίας και συγκεκριμένα  όταν αυτοκράτορας ήταν ο εικονομάχος Λέων ο Ε'. Ο Άγιος υπερασπιστής της Ορθοδοξίας, μιλούσε θερμότατα και ενίσχυε τους πιστούς που υφίσταντο διώξεις, προέτρεπε δε ιδιαιτέρως τους χριστιανούς να υπομένουν καρτερικά τους ασεβείς διωγμούς. Υπέφερε πολλές κακοπάθειες και θλίψεις και πέθανε τελικά εξόριστος, ως γνήσιος Ομολογητής της ορθής πίστης.

Ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να ομολογούν πάντοτε στη ζωή τους με παρρησία την Ορθόδοξη πίστη και να μην παρασύρονται συσχηματιζόμενοι με τον αμαρτωλό κόσμο που ζει μακριά από τον Θεό. 

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...