Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Θ΄ Ματθαίου.  

Ο Κύριος, μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων, υποχρέωσε τους μαθητές του να μπουν στο πλοίο, και να πάνε να τον περιμένουν στην απέναντι όχθη, ωσότου διαλύσει τα πλήθη. Αφού τους απέλυσε ανέβηκε μόνος του στο όρος για να προσευχηθεί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το πλοίο βρέθηκε στη μέση της λίμνης και κινδύνευε από τα κύματα, γιατί ήταν αντίθετος ο άνεμος. Κατά τα ξημερώματα, ήρθε ο Κύριος κοντά τους περπατώντας πάνω στη λίμνη. Οι μαθητές, όταν τον είδαν να περπατά πάνω στη λίμνη, τρόμαξαν, έλεγαν πως είναι φάντασμα κι φώναζαν από το φόβο τους. Αμέσως  ο Κύριος τους μίλησε και τους είπε να έχουν θάρρος και να μην φοβούνται. Ο Πέτρος τότε ζήτησε να πάει  κοντά του, περπατώντας πάνω στα κύματα και με την προτροπή του Κυρίου άρχισε και ο Πέτρος να περπατά πάνω στα νερά, βλέποντας όμως τον ισχυρό άνεμο φοβήθηκε, κι άρχισε να καταποντίζεται φωνάζοντας «Κύριε, σώσε με!». Αμέσως ο Ιησούς άπλωσε το χέρι, τον έπιασε και του είπε: «Ολιγόπιστε, γιατί σε κυρίεψε η αμφιβολία;». Και μόλις ανέβηκε στο πλοίο κόπασε ο άνεμος. Τότε όσοι ήταν στο πλοίο ήρθαν και τον προσκύνησαν λέγοντας: «Αληθινά, είσαι ο Υιός του Θεού» και αφού διέσχισαν τη λίμνη, ήρθαν στην περιοχή της Γεννησαρέτ.

Οι μαθητές, βλέποντας τον Χριστό να δαμάζει με τρόπο πρωτοφανή τις δυνάμεις της φύσεως αναγνωρίζουν ότι είναι όντως ο Υιός του Θεού. Ο Απόστολος Πέτρος, ζητά να περπατήσει κι ο ίδιος επάνω στα κύματα, ωστόσο, προς στιγμή, βλέποντας τον ισχυρό άνεμο, ολιγοπιστεί  και αυτό είχε ως  αποτέλεσμα τον καταποντισμό του. Το γεγονός αυτό μαρτυρά την άρρηκτη σχέση μεταξύ θαύματος και πίστης.   Συχνά, όταν επιτελούσε κάποιο θαύμα, ο Χριστός έλεγε “η πίστη σου σε έσωσε” ή “ας γίνει σύμφωνα με την πίστη σου”. Ο Κύριος δεν  καταπατά την ανθρώπινη ελευθερία αλλά σέβεται την αυτοδιάθεσή του ανθρώπου.   

Ο Θεοφιλέστατος παρακάλεσε να γίνουμε οι άνθρωποι της πίστεως και η ορθόδοξη πίστη μας να προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μας.  Άλλωστε ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος προτρέπει    «δεξόν μοι τν πίστιν σου κ τν ργων σου».

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...