Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΖΑΒΛΑΝΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Ζαβλανίου Πατρών, Μετόχι της Ιεράς Μονής Μαρίτσης.  

Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός πανηγυρίζει κατ’ έτος την Κυριακή των Μυροφόρων επί τη Ιερά μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του νυχτερινού μαθητού του Κυρίου και την 14η Ιουλίου επί τη Ιερά μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.  

Η β' Αγία Τράπεζα του ναού είναι εγκαινιασμένη στο σεπτόν όνομα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και στο Ναό είναι αφιερωμένη χαριτόβρυτος εικόνα του Αγίου, ιστορηθείσα προ ετών εν Αγίω Όρει.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην οσιακή βιωτή του Αγίου και τόνισε την χριστιανική ανατροφή που έλαβε από τους ευσεβείς γονείς του Αντώνιο και Αναστασία. Οι χριστιανοί γονείς μεταλαμπαδεύουν στα τέκνα τους τη φλόγα της πίστεως και η χριστιανική οικογένεια αναδεικνύεται αγιοτόκος φάρος και υπόδειγμα για τους πιστούς κάθε εποχής. 

Ο Άγιος Νικόδημος ξεχώρησε από την παιδική του ηλικία για την αρετή του και την αγάπη του για τα γράμματα. Αρχικά μαθήτευσε στη γενέτειρά του Νάξο, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου έλαβε ανώτερη παιδεία και προέκοψε στην αρετή κοντά σε φημισμένους διδασκάλους. 

Ο Άγιος εκάρη  μοναχός στην Ιερά Μονή Άγιου Διονυσίου Αγίου Όρους. Ως μοναχός  υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και υπακοής. Αργότερα ποθώντας την άσκηση αποσύρθηκε σε κάποιο κελί και επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πληθώρας πολύτιμων εκκλησιαστικών έργων.

Παρέδωσε την οσία ψυχή του στον Κύριο τη 14ης Ιουλίου του 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Στην επιθανάτια κλίνη του, όταν οι μαθητές του τον ρώτησαν αν ησυχάζει, απάντησε : «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;». 

Εν κατακλείδι ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να μελετήσουν τα συγγράμματα του Αγίου και να τον μιμηθούν στον έντονο πνευματικό αγώνα εναντίον του κοσμικού φρονήματος, των παθών και της αμαρτίας.   


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...