Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος (αφιέρωμα)

Την τελευταία του πνοή άφησε νωρίς το πρωί της Τρίτης ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του, είχε οδηγήσει τον μακαριστό Μητροπολίτη Ιάκωβο (κατά κόσμο Δαμιανό Παχή) να υποβάλει την παραίτηση του προς την Ιερά Σύνοδο, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Για την κοίμηση του γηραιού Ιεράρχη (γεννήθηκε το 1932) έχει ήδη ενημερωθεί η Ιερά Σύνοδος η οποία αναμένεται να ορίσει ως τοποτηρητή του κενού μητροπολιτικού θρόνου τον παλαιότερο Επίσκοπο εκ των όμορων Μητροπόλεων.
Την Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, προεξάρχοντος του μακαριώτατου αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Αργολίδας Ιακώβου, από τον ιερό ναό του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο.

 

+Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Β 1932-2013
επιμέλεια του Βαγγέλη Μπουγιώτη 
Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.
Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη.
Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος.
Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

 

Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή ,ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναοὺς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.
Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής.
Τελικά ο χρόνος τον Λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013. Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα . Τελικά αποχωρεί από το συνέδριο με την ελπίδα και πίστη πως στον επισκοπικό θρόνο της Αργολίδος ,που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη του τη δύναμη, θα είναι το πνευματικό του παιδί ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ,που τόσο πολύ αγάπησε.

 

Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις ,που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ . Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωλινώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παραμένουν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονται το νοσοκομείο Αρχιερείς ,ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πολιτικοί ,απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο είναι μεγάλο, καθημερινά στα γραφεία της Μητροπόλεως το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα, όλοι ήθελαν να μάθουν τι έκανε ο Ποιμενάρχης τους …
Τρίτη 26 Μαρτίου 2013 τα ξημερώματα ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ο Β φεύγει από την ζωή για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας . Μία ημέρα μετά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού ο Μητροπολίτης Αργολίδος αποδήμησε για τον Κύριο. Καλό παράδεισο Γέροντα να προσεύχεσαι για όλους μας όπως εξάλλου έκανες τόσα χρόνια.
Σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου η σωρός του Μακαριστού Μητροπολίτη Αργολίδος θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου Άργους και θα τεθεί προς προσκύνηση για μία ημέρα. Κατόπιν θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο και θα τεθεί για διήμερο προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη.

πηγή: Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...