Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Εορταστική εκδήλωση για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου


Την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013, στις 6:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του πνευματικού μας κέντρου εορταστική εκδήλωση από τις κατηχητικές ομάδες του Ιερού Ναού μας. Τα παιδιά των Κατηχητικών μας Σχολείων εργάσθηκαν με ενθουσιασμό, υπό την καθοδήγηση των κατηχητών τους, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν αξιέπαινο. 
Αξιοσημείωτη ήταν και η προσέλευση πλήθους θεατών, οι οποίοι κατέκλυσαν από νωρίς το απόγευμα την αίθουσα θεατρικών εκδηλώσεων του πνευματικού μας κέντρου. 
Στην αρχή της εορτής αποδόθηκαν βυζαντινοί ύμνοι της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η Ελένη Κριθαρά, μέλος της φοιτητικής συντροφιάς μας. Οι μικροί μαθητές του νηπιακού τμήματος παρουσίασαν ποιήματα και τραγούδια με υπεύθυνες τις κατηχήτριές τους κα Μαρία Χαλκέα, δασκάλα και κα Αικατερίνη Σωτηροπούλου, νηπιαγωγό. Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου παρουσίασαν το επίκαιρο θεατρικό δρώμενο " Ήρωες του 1821 " με την επίβλεψη του ιεροδιακόνου Κασσιανού Ιατρού. Τα κορίτσια του φοιτητικού και του ανώτερου κατηχητικού τμήματος, με υπεύθυνη την κα Ελένη Κουτσοδήμα, εκπαιδευτικό, παρουσίασαν δύο ιδιαίτερα συγκινητικά θεατρικά "Το Μεγάλο Χρέος" και "Η Άσβεστη Δίψα" καλώντας τους παρευρισκομένους να φέρουν στο νου τους την ανδρεία των γυναικών κατά την περίοδο της Επανάστασης και το χρέος όλων μας προς την μητέρα Ελλάδα.
Η χορωδία των Κατηχητικών μας ομάδων, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο κα Χριστίνα Μαρκουίζου, παρουσίασε τα επετειακά τραγούδια: 
 • Ξύπνα Ραγιά
 • Ο Θούριος
 • Είσαι το Φλάμπουρο
 • Κρυφό Σχολειό 
 • Μεσολόγγι (solo: Παναγιώτα Πλοιαρχοπούλου)
 • Για μας παιχνίδι ο πόλεμος (solo: Όλγα Λουμπαρδέα)
 • Άκρα του τάφου σιωπή (solo: Βασιλική Αστερή)

Την χορωδία συνόδευσαν με τις κιθάρες τους ο φοιτητής Παύλος  Ζαφειράκης και ο μαθητής Γ' Γυμνασίου Άγγελος Ντέντες.
Τέλος το χορευτικό μας τμήμα, με υπεύθυνη την κα Μαρία Καρναβά, φιλόλογο-νομικό, παρουσίασε παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς από την περιοχή της Πελοποννήσου.
Κατώτερο κατηχητικό κοριτσιών (υπεύθυνη κα Ουρανία Κωνσταντινοπούλου, βρεφονηπιοκόμος-νηπιαγωγός):
 • Αη - Γιώργης
 • Καλαματιανός 

Μέσο, ανώτερο και φοιτητικό τμήμα: 
 • Αρβανιτοβλάχικος
 • Τσάμικος
 • Τσακώνικος
 • Κοφτός
 • Καλαματιανός

Στο κλείσιμο της εορτής, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Υπεύθυνος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος, με δυναμικό και πύρινο λόγο, μεταξύ άλλων ανέφερε: 
"Σήμερα οι Ορθόδοξοι Έλληνες εορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού. Εορτάζουμε την ελευθερία του ανθρωπίνου γένους από την αμαρτία, τη φθορά και το θάνατο... Εορτάζουμε όμως, σήμερα,  και την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της πατρίδας μας. Μιας πατρίδας Αγίων και Ηρώων. Η σκέψη μας στρέφεται ευλαβικά στην Αγία Λαύρα, στα ηρωικά Καλάβρυτα. Εκεί που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως και όρκισε τους αγωνιστές. Γονατίζουμε ευλαβικά  μπροστά στους Νεομάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία... Ευχαριστώ θερμά τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία, τους Κατηχητές, τις Κατηχήτριες, τις υπεύθυνες της χορωδίας και του χορευτικού τμήματος, τους Ιεροψάλτες Σπυρίδωνα Κασπίρη & Μιχαήλ Ζαφείρη καθώς και όσους συνέβαλαν ποικιλοτρόπως στην πραγματοποίηση της σημερινής εορτής".
Την παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποίησε η φοιτήτρια Χρύσα Παυλοπούλου.
Η εορτή καλύφθηκε και προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών "ΛΥΧΝΟΣ TV".

Φωτογραφικό Υλικό Εορτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...