Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ενθρόνιση νέου Ηγουμένου στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Άτρου, πανοσιολογιότατου π. Δανιήλ Ζωγράφου, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα της πανηγύρεως αυτού του ιστορικού μοναστηριού της περιοχής των Πρόννων.
Από νωρίς κόσμος από όλο το νησί πλημμύρισε το χώρο της μονής τόσο στον ιερό ναό όσο και στον αύλειο χώρο του μοναστηριού για να συμπροσευχηθεί μαζί με τους ιερωμένους για τον ευλαβέστατο πανοσιολογιότατο π. Δανιήλ Ζωγράφο.
Είναι αλήθεια πως για πολλούς λόγους το μοναστήρι αυτό, όπως και άλλα, είχε «ελαττώσει την παρουσία τους» λόγω της έλλειψης μοναχών και είχε μείνει στη φθορά του χρόνου.
Η παρουσία του αρχιμανδρίτη Δανιήλ Ζωγράφου με τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως μας, του Σεβασμιωτάτου μας, αλλά και του αρχιμανδρίτη Φωτίου Γαβριελάτου, έδρασε σύντομα και καταλυτικά, ώστε το μοναστήρι να τακτοποιήσει τους οικιστικούς του χώρους, και να ξαναγίνει επισκέψιμος τόπος για προσευχή και ψυχική αγαλλίαση για τους πιστούς.
Η ευεργετικής παρουσία του π. Δανιήλ Ζωγράφου, που συγχρόνως με τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τα ιερατικά του καθήκοντα, φρόντισαν και συνεχίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανοικοδόμηση του χώρου του μοναστηριού.
Στη τελετή ενθρόνισης που έγινε μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ .κ. Σπυρίδωνας, δείχνοντας ότι ακόμη είναι κραταιός για τα λειτουργικά του καθήκοντα. Επίσης συλλειτούργησαν φίλοι αρχιμανδρίτες (από την περιοχή της καταγωγής του π. Δανιήλ Ζωγράφου ) και αρχιμανδρίτες και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Επίσης, παραβρέθηκαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και μέλη του Σώματος των Εθελοντών Σαμαρειτών, που βοήθησαν σε ότι ήταν αναγκαίο.
Επιβάλλεται η τιμητική αναφορά στο κλήρο που συλλειτούργησε για την εορτή και την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου : Αρχιμ. Ειρηναίος Παναγιωτόπουλος Ι. Μ. Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού, Αρχιμ. Ιωσήφ Δρόσος Ι .Μ.Αργολίδος, Αρχιμ. Σπυρίδων Πετεινάτος, Αρχιμ. Φώτιος Γαβριελάτος, Αρχιμ. Παϊσιος Παράσχης π. Δημήτριος Ρασσιάς, π. Γεράσιμος Αγγελάτος, π. Σπυρίδων Τζαμαρίας, π. Πέτρος Ανδρεάτος, π. Σταύρος Ζαπάντης. 


Κατά τον εορταστικό εσπερινό στο ψαλτήρι ήταν ο καλλικέλαδος π. Ιωάννης Μεσολωράς, βαθύς γνώστης των βυζαντινών και κεφαλληνιακών εκκλησιαστικών μελωδιών, ενώ την επίσημη μέρα της εορτής ήταν ο Διονύσιος Κωνσταντάκης με την ψαλτική παρέα του, καθώς και ο καπετάνιος- εφοπλιστής του νησιού μας, Νικόλας Βεργωτής και ο Γεράσιμος Σταματ
άτος. Ο τελευταίος είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Ι. Μ. της Άτρου, ανέγνωσε δε το -Αποστολικό κείμενο- με το δικό του μοναδικό τρόπο.
Συγκινητικός και θεολογικός ήταν ο λόγος του νέου ηγουμένου, χωρίς να παραλείψει τα εγκώμια προς την εορτή της Θεοτόκου, εξήρε και ευχαρίστησε όλους τους αρωγούς και βοηθούς, ιερωμένους και λαϊκούς, που στηρίζουν το έργο του και ευρύτερα αγωνίζονται για το μοναστήρι της Άτρου.
Δικαία ακούστηκε βροντόφωνα από τα χείλη όλων το ΑΞΙΟΣ δικαιώνοντας ακόμη μια φορά το νέον ηγούμενο για την πορεία που χάραξε.
Ο Σεβασμιώτατος ήταν εμφανώς συγκινημένος, νιώθοντας ικανοποίηση ότι η Ιερά Μονή θα συνεχίσει την πορεία της, αναγεννημένη με τον νέο ηγούμενο που έχει δείξει άξια δείγματα του ιερού σκοπού του.
Μετά τη Δοξολογία ο Σεβασμιώτατος , κ. κ. Σπυρίδωνας χειροθέτησε τον έναν εκ των ηγουμενοσυμβούλων της Ιεράς Μονής, ιερομόναχο π. Παΐσιο Παράσχη, δίνοντάς του το οφίκιο του αρχιμανδρίτου.
Άξιος τελετάρχης της όλης πανηγύρεως και τελετής ενθρόνισης ήταν ο πανοσιολογιότατος π. Φώτιος Γαβριελάτος, που ως επόπτης και υπεύθυνος των εκκλησιαστικών θεμάτων της περιοχής, είχε φροντίσει για όλα.
Οι φίλοι του μοναστηριού και άνθρωποι της περιοχής δούλεψαν και αθόρυβα βοήθησαν, ώστε όλα να πάνε υπέροχα.

igoumenos3

Τόσο ο κόσμος όσο και ο Μητροπολίτης μας, κος Σπυρίδωνας, έμειναν έκθαμβοι για τη σύντομη ανακαίνιση της Ιεράς Μονής από τον τόσο δραστήριο ηγούμενο, που ούτε χρόνος δεν είχε περάσει από την εκλογή του.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της ενθρόνισης του νέου ηγουμένου, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της εικόνας της Μονής στο Αλώνι και ακολούθησε το ζεύκι για τους πιστούς που ήλθαν για την εκλεκτή στιγμή με πίστη και αγάπη προς τον π. Δανιήλ Ζωγράφο.
Εν κατακλείδι η υπέροχη τελετουργία για την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Άτρου, π. Δανιήλ Ζωγράφου, μας συγκίνησε για την μεγαλοπρέπεια της και τον ευλαβέστατο τρόπο που έγινε. Μας έκανε κοινωνούς των καλών και ιερών του προσπαθειών για αυτόν τον ιερό ιστορικό χώρο και μας έδειξε πως υπάρχει η Θεία Πρόνοια που μεριμνά για κάθε καλό.
Πιστεύω πως εκφράζοντας την θέση πολλών, ευχόμαστε στον νέο ηγούμενο της Παναγίας της Άτρου, κάθε ευχή εκ Θεού πορευμένη για να γίνει ο χώρος πνευματικό ησυχαστήριο και τόπος καταφυγής για κάθε πιστό και κάθε ψυχή θλιβομένη.
Επίσης, πιστεύω πως τούτοι οι χώροι, των βουνών τα μοναστήρια, θα είναι εκείνοι οι τόποι που θα βρουν οι ψυχές μας απάγκιο, όταν τα δύσκολα έρθουν, γι’ αυτό και εμείς πρέπει με τον τρόπο μας να στηρίζουμε πράξεις που σκοπό έχουν το κράτημα της Ορθοδόξου Πίστεως και της Πατρίδας μας, την Ελληνική ταυτότητα.

igoumeno4igoumenos5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...