Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Η Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας ετίμησε τον Άγιο Νείλο τον εξ Αγίου Πέτρου Κυνουρίας «Μονάσας θεαρέστως εν Μαλεβή και Άθω τρισόλβιε, εν προσευχαίς και νηστείαις τoν Θεό εξεζήτησας…»Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Κωμόπολη του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, γενέτειρα του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, η Ιερά Μνήμη του μεγάλου αυτού ασκητού της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ευγενώς προσκάλεσε, στην λαμπρά πανήγυρη του Οσίου Νείλου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τη ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μαντινείας και τη ολοψύχω πατρική του παραχωρήσει και αγάπη, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και εκήρυξε τον Θείο Λόγο.

Η Θεία Λειτουργία ετελέσθηκε στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Κωμοπόλεως του Αγίου Πέτρου, όπου φυλάσσεται απότμημα του μυριπτόου και χαριτοβρύτου Λειψάνου του Οσίου Νείλου και η θαυματουργός εικόνα του. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εδόξασε κατ΄ αρχάς τον Θεό και ευχαρίστησε τον Άγιο Νείλο, δια πρεσβειών του οποίου για μίαν εισέτι φορά πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός.
 
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, ο οποίος πάντοτε με πατρική αγάπη, χαρά και ευγένεια, προσκαλεί τον Σεβασμιώτατο Πατρών στις εορτές της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, απ΄ όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κατάγεται και όπου υπηρέτησε όλα τα χρόνια ως κληρικός, έως της εις Επίσκοπον χειροτονίας του. Ιδιαίτερα τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση της συμμετοχής στον εορτασμό της Ιεράς Μνήμης του Οσίου Νείλου, στο χωριό του Αγίου, τον Άγιο Πέτρο, όπου όλα τα χρόνια  ως Ιεροκήρυξ συμμετείχε στην Ιερά και Λαμπρά πανήγυρη. 
Μετά ταύτα ο Σεβ. Πατρών, ανεφέρθη με λόγια συγκινητικά στον Όσιο Νείλο, ο οποίος ηγάπησε τον Θεό πάνω από τον εαυτόν του, πάνω από τα συγγενικά του πρόσωπα και πάνω από τον κόσμο όλο. Αυτή η αγάπη τον οδήγησε στην γειτονική και πασίγνωστη σήμερα Μονή της Μαλεβής, όπου κατ΄ αρχάς εμόνασε και εν συνεχεία στο Άγιο Όρος όπου μετά από πολλούς ασκητικούς αγώνες και καμάτους παρέδωσε το πνεύμα του στον εν Τριάδι προσκυνούμενον Θεόν ημών.

Επίσης έκανε λόγο ο Σεβασμιώτατος για τους πνευματικούς αγώνες που πρέπει και εμείς σήμερα να κάνουμε, μιμούμενοι των Αγίων τας αρετάς. Με συγκίνηση αναφέρθηκε σε παλαιότερους εορτασμούς του Αγίου Νείλου στον Άγιο Πέτρο και εμνήσθη της πολλής ευλαβείας των Αγιοπετριτών.
Ακόμη μίλησε για την βαρειά κληρονομιά, αλλά και την ευθύνη που φέρουμε όλοι μας έναντι  των Αγίων μας οι οποίοι μας παρέδωσαν την ιερά παρακαταθήκη  της πίστεως στον αληθινό Θεό. Ιδιαιτέρως μίλησε για την ευθύνη των Αγιοπετριτών των συγχοριανών του Αγίου Νείλου, οι οποίοι ορθώς και επαινετώς καυχώνται για τον συντοπίτη τους φαεινό αστέρα του νοητού στερεώματος αλλά και τον οποίο πρέπει να μιμούνται  διότι όταν θα τον συναντήσουν στον ουρανό θα πρέπει να έχουν καλήν απολογίαν ενώπιόν του Κυρίου, όπου ως νυμφαγωγός θα τους προσαγάγη εν χαρά, ο Άγιός τους…

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος: «Αγαπητοί μου θα τελειώσω με τον λόγο που είπα όταν για πρώτη φορά ήλθα ως Ιεροκήρυξ στο χωριό σας πριν από 30 χρόνια. Σας ζηλεύω γιατί κατάγεσθε από αυτό το χωριό, όπου γεννήθηκε ο Άγιος Νείλος. Σας ζηλεύω γιατί περπατάτε στους δρόμους που περπάτησε ο συντοπίτης  σας κατά κόσμον Νικόλαος, και μετέπειτα Όσιος Νείλος γιατί εκκλησιάζεστε στο Ναό που εκκλησιαζόταν εκείνος και σα συγχαίρω  γιατί εκεί που ήταν το σπίτι του, χτίσατε τον Ιερό Ναό του. Είστε «καταδικασμένοι» να αγιάσετε. Η πορεία σας είναι μονόδρομος. Αγωνιστείτε πνευματικά για να μην πικράνετε ποτέ τον Άγιόν Σας, το καύχημα και σέμνωμα του χωριού …σας". 

 Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στην Ιερά Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος και του Αγίου Λειψάνου του Οσίου Πατρός Νείλου του Μυροβλύτου, εντός του χωριού, ακριβώς στα βήματα που περπάτησε ταπεινά τα πρώτα του χρόνια της επιγείου ζωής του ο Άγιος στον τόπο που γεννήθηκε. 


Κατά την Απόλυση, ο Σεβ.  Μητροπολίτης Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ για την συμμετοχή του στην πανήγυρη του Αγίου, απευθυνόμενος προς τους ευσεβείς Χριστιανούς τους παρότρυνε να διαφυλάξουν την παρακαταθήκη και την ευλογία που τους προσφέρει απλόχερα ο Άγιος Νείλος, ζητώντας ταπεινά να πλησιάσουν τον έναν και μοναδικό αληθινό Κυβερνήτη του κόσμου, τον Πανάγαθο Θεό, έτσι ώστε να ριζώσει στις καρδίες όλων, ΘΕΟΣ και ΕΛΛΑΔΑ.


Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι:

«...Ζούμε μια εποχή συγχύσεως των φρενών. Ξημέρωσαν για την Ελλάδα μας πρωτόγνωρες ημέρες. Ανοικοδομούμε οι νεοέλληνες τον δικό μας πύργο της Βαβέλ. Έναν πύργο αντίδρασης, ασυνεννοησίας, εγωπάθειας, έναν πύργο με προδιαγεγραμμένη την πορεία του, την πορεία της καταστροφής. Πορευόμαστε οι Έλληνες ακυβέρνητοι πλέον προς τον γκρεμό. Η Ελλάδα του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, της λαμπρής Ιστορίας, των Ορθοδόξων Χριστιανών, των Ηρωικώς Πεσόντων υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, έγινε το θύμα μιας στημένης, κακόβουλης εξωτερικής πολιτικής και ενώ έπρεπε να είμαστε εμείς αυτοί που δίνουν τα φώτα στους άλλους λαούς όπως ακριβώς έκαναν οι πρόγονοί μας, σερνόμαστε πίσω από τους τελευταίους ευρωπαίους. Είμαστε επιβάτες σ΄ ένα καράβι χωρίς καπετάνιο που οδηγείτε στα βράχια. Απελακτίσαμε τον Θεό, όπως ακριβώς αναφέρει η ιστορία για τον λαό του Ισραήλ. Έφαγε ο Ισραήλ, επαχύνθει ο Ισραήλ και απελάκτισε τον Θεό.».

Τέλος σαν επισφράγισμα των ως άνω υπενθύμισε ότι έχουμε τον τρόπο να σωθούμε μιας και είμαστε παραλήπτες της μεγάλης αυτής κληρονομιάς του Αγίου Νείλου του Κυνουριέως, άλλα και τόσων εκατομμυρίων Αγίων και Μαρτύρων της Πίστεώς μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι το ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ.
« ΣΤΡΟΦΗ λοιπόν όλοι, ΣΤΡΟΦΗ προς τον ΘΕΟ, ΠΙΣΤΗ προς τον ΑΓΙΟ ΝΕΙΛΟ, ΣΕΒΑΣΜΟ προς την ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! » .
 Βίος Οσίου Νείλου του Κυνουριέως (1601-1651)

Ο Άγιος Νείλος γεννήθηκε στην κωμόπολη Αγίου Πέτρου Κυνουρίας, από ευσεβείς γονείς περί το 1601. Τα πρώτα γράμματα έμαθε από τον θείο του, ευσεβή Ιερομόναχο Μακάριο, μαζί με τον όποιο ήλθε και μόνασε στην πλησίον του τόπου καταγωγής του, την Ιερά και Σεβασμία Μονή Παναγίας της Μαλεβής. Εκεί χειροτονήθηκε και Ιερεύς. Ο πόθος όμως θειότερης και ασκητικότερης ζωής τον οδήγησε στο περιλάλητο Άγιον Όρος.
Κατοίκησε αρχικά κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Πέτρου του Αθωνίτου και με κόπους πολλούς έκτισε κελί με Ιερό Ναό προς τιμή της Υπαπαντής, τον όποιο κόσμησε με εικόνες, πού ο ίδιος αγιογράφησε, γιατί ήταν καλός αγιογράφος. Ο θείος Νείλος, «καταφλεγόμενος από τον πόθον της ησυχίας, εζήτει τόπον ερημικώτερον και εύρων σπήλαιον κατάκρημνον και από τα δύο μέρη, φοβερόν εις την θέαν διά το κρημνώδες, κατέβαλε μεγάλας προσπάθειας και κατήλθεν εις αυτό». Εκεί βίωσε μυστικά υπερουράνιες καταστάσεις.
Μετά την οσιακή κοίμηση του, στις 12 Νοεμβρίου 1651, «το Άγιον αυτού σώμα ενεταφιάσθη πλησίον του σπηλαίου και ανέβλυσε μύρον ευώδες, το όποιον έτρεχεν εκ του σπηλαίου έως κάτω εις την θάλασσαν». Γνωρίζοντας αυτό οι πειρατές πήγαιναν κι αιχμαλώτιζαν τους προσκυνητές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θόρυβος στον Ιερό τόπο της ησυχίας. Η παράδοση αναφέρει ότι ο όσιος Ακάκιος ο Καυσοκαλυβίτης παρακάλεσε τον όσιο Νείλο να πάψει τη μυροβλυσία, προς ησυχία του τόπου και ο όσιος Νείλος υπάκουσε άμεσα στον όσιο Ακάκιο. Ο όσιος Νείλος αναφέρεται ότι παρουσιάσθηκε σε διαφόρους, για να τους παρηγορήσει και προείπει τα μέλλοντα.
Το 1815 οι μοναχοί θέλησαν να κτίσουν Ναό προς τιμή του οσίου παρά το σπήλαιο των αγωνισμάτων του. Τότε βρήκαν τα ευώδη του λείψανα και με χαρά και τιμή τα μετέφεραν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Βίος και ακολουθία του εκδόθηκαν στο Άγιον Όρος το 1847, πού γνώρισαν πολλές εκδόσεις. Παρακλητικό Κανόνα στον όσιο συνέθεσε ο μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης. Ναοί προς τιμή του οσίου υπάρχουν στον Πειραιά, την Τρίπολη, τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, την Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής και σε άλλα πολλά μέρη.
Η σεβάσμια αυτού μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου, ήμερα της αναπαύσεως του, και στις 7 Μαΐου, κατά την ανακομιδή των Τιμίων Λειψάνων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...