Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η εορτή της Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού


Κάθε χρόνο στις 10 Μαϊου, η Ιερά Μητρόπολις Πατρών και η Αχαϊα ολόκληρη εορτάζει την μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού.

Η παράδοση θέλει να περνά το Λείψανο του Αγίου Νικολάου από την Αχαϊα, στις 10 Μαϊου, μετακομιζόμενο από τα Μύρα στην πόλη Μπάρι της Ιταλίας.

Ο Άγιος τιμάται στην Ιερά Μονή Μπάλα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεώς μας, στην Λεύκα Πατρών, όπου ευρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τιμώμενον στο όνομα του Αγίου των Μυρέων, στο Σαραβάλι, στα Συχαινά, στον Λιμενοβραχίονα Πατρών και σε άλλες περιοχές της Μητροπόλεώς μας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα, όπου πνευματικώς ασκείται πολυμελής γυναικεία μοναστική Αδελφότης. Πολύς κόσμος ανέβηκε στο Μοναστήρι για να τιμήσει τον Άγιο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μίλησε στην κατά Θεό δύναμη που είχαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Νικόλαος και η οποία ήτο αποτέλεσμα  της σχέσεώς τους και της κοινωνίας τους με τον Αναστάντα Κύριό μας.

Αυτή τη δύναμη έχουν και όσοι μέσα στο διάβα των αιώνων, αγαπούν τον Κύριο. Αυτή την δύναμη, η οποία δεν έχει καμμία σχέση με κοσμική εξουσία και γήινα και φθαρτά πράγματα, έχουν και οι μοναχοί μας, οι οποίοι ενισχύουν τον κόσμο με την αγάπη τους και την προσευχή τους. 

Μείνωμεν, είπε ο Σεβασμιώτατος ενωμένοι με τον Σωτήρα Χριστόν, ώστε να είμεθα πάντοτε δυνατοί και να οδηγούμεθα καθ΄ ημέραν εις την νίκην δια τον Σταυρόν και της Αναστάσεως του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας και του αποτμήματος του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, στον αύλειο χώρο της Μονής. 

* Το απόγευμα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, εχοροστάτησε στην Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Νικόλαο, στον Ιερό Ναό του Αγίου στη περιοχή της Λεύκας Πατρών. Μετά την παράκληση πραγματοποιήθηκε η λαμπρά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους δρόμους της Λεύκας. Πλήθη πιστών συμμετείχε στην Ιερά Ακολουθία και αλλά και στην Θεία Λειτουργία το πρωί της εορτής και σε όλες τις ιερές λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικολάου.


Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Λιτανείας, από τα πρόπυλα του Ιερού Ναού ατενίζοντας το πλήθος των ευσεβών χριστιανών, ανεφέρθη στους αγώνες του Αγίου Νικολάου για την διατήρηση της αγίας και αμωμήτου ημών πίστεως, την οποία πρέπει εμείς να φυλάττωμε ως κόρην οφθαλμού γιατί αυτός είναι ο πολύτιμος θησαυρός μας.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος, λαβών αφορμή από τις θερμές εκδηλώσεις ευλαβείας των κατοίκων της Λεύκας (δρόμοι στρωμμένοι με ροδοπέταλα, κεριά και θυμίαμα που έκαιγαν στα μπαλκόνια, στα παράθυρα και τις αυλές, παιδιά με εθνικές ενδυμασίες που κρατούσαν στους ώμους τους την εικόνα του Αγίου Νικολάου, νέοι και νέες επίσης με εθνικές ενδυμασίες που κρατούσαν την Ελληνική σημαία…) μίλησε για τη σχέση μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας η οποία είναι αυτή που μας κρατάει επί αιώνες στα πόδια μας και η οποία εάν χαθεί, ως θα ήθελαν κάποιοι, θα χάσωμε αυτή ταύτη την υπόστασή μας και την ιδιοπροσωπεία μας.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Τσιμιτσό, ο οποίος έχει ορισθεί υπεύθυνος, του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου στη Λεύκα, και τους συνεργάτες του για τους πολλούς κόπους που καταβάλλουν ώστε να φέρουν εις πέρας το ωραίο αυτό έργο που έχει σχέση με την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της περιοχής της Λεύκας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας γενικώτερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...