Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης του Φάρου Ποντίων Πατρών


Με πορεία μνήμης αλλά και μία εκδήλωση στη πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Πάτρα, τίμησε το σωματείο «Φάρος» Ποντίων Πατρών τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού,  το περασμένο Σάββατο 19 Μαΐου 2012.



Μέλη του χορευτικού τμήματος φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές στολές και κρατώντας το λάβαρο του σωματείου και την Ελληνική σημαία, ξεκίνησαν από τη νέα εστία του «Φάρου», στην οδό Ελ. Βενιζέλου και Σολωμού. Ακολουθώντας τη Ελ. Βενιζέλου, κατέληξαν στη πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού όπου σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, τίμησαν τη μνήμη των νεκρών καταθέτοντας ένα λουλούδι και ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη τους.



Την πομπή συνόδευσε ο κ. Αντώνης Σκιαθάς, πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, ο οποίος τίμησε με τη παρουσία του την εκδήλωση καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του σωματείου. Τελέσθηκε επίσης τρισάγιο από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο, Αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Στελλάτο, τους πρεσβύτερους π. Απόστολο Ζαφείρη, π. Άγγελο Μπουλιέρη, π. Ιωάννη Αμανατιάδη (Γεν. Γραμματέα του «Φάρου» Ποντίων) και τον ιεροψάλτη κ. Σπυρίδωνα Κασπίρη. Ο π. Χρύσανθος αναφέρθηκε στη μεγάλη μορφή του τελευταίου Μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου. Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας χαιρέτησε την εκδήλωση ο περιφερειακός σύμβουλος Γεράσιμος Φεσιάν, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων ο Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, πρασίνου, συντήρησης, αυτεπιστασίας και υπεύθυνος για θέματα των ενοτήτων Βραχνεΐκων και Παραλίας Γεώργιος Σιγαλός και εκ μέρους του «Φάρου» Ποντίων Πατρών  ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.



Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Αντώνης Παυλίδης, ιστορικός, σχολικός σύμβουλος και πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Ποντίων εκπαιδευτικών, ο οποίος αναφέρθηκε στη «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τα μηνύματα που εκπέμπει». Τα μικρά παιδιά του χορευτικού απήγγειλαν ποιήματα στη ποντιακή διάλεκτο, ενώ η Χρύσα Σπυριδωνίδου συγκίνησε το πλήθος διαβάζοντας την επιστολή του Αλέξανδρου Ακριτίδη εμπόρου από την Τραπεζούντα, ο οποίος απαγχονίστηκε στην Αμάσεια το Σεπτέμβρη του 1921.  Την επιστολή αυτή την έστειλε στην οικογένειά του από τη φυλακή, μια μέρα πριν την εκτέλεση της καταδίκης του σε θάνατο από τους Τούρκους.



Τέλος η  χορωδία ερμήνευσε  δύο παραδοσιακούς ύμνους με σολίστ την Σοφία Μιχαηλίδου και τη συνοδεία του Δημήτρη Τσιαβδαρίδη στη ποντιακή λύρα. Την Κυριακή 20 Μαΐου, το σωματείο συμμετείχε στις εκδηλώσεις  που διοργάνωσε  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την αποστολή τιμητικού αγήματος και ομιλία του προέδρου τους κ. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών.  Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλ. Όλγας) από το παλιό μέλος του «Φάρου» κ. Παρασκευόπουλο.


πηγή: The Best News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...