Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Γεγονότα που στιγματίζουν την ιστορία…

 Σάλο έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες η προφυλάκιση του γέροντος Εφραίμ, καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό εξωτερικών Σταύρο Δήμα με την οποία στιγματίζει τον τρόπο με το οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης. Όσον αφορά τον γέροντα μετεφέρθη σχετική επιστολή στην οποία σύσσωμος η Κοινότητα εκφράζει την αμέριστον εμπιστοσύνη και σεβασμό προς το πρόσωπό του.

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απόφαση προφυλάκισης του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημος, οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε παραμονή των Χριστουγέννων. Τον  πόνο του για τη φυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ εκφράζει με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, διερωτώμενος πως γίνεται να φυλακίζεται ένας έντιμος κληρικός με αξιοθαύμαστη δραστηριότητα.

Πλείστοι ήταν οι Μητροπολίτες που έστειλαν επιστολές συμπαράστασης προς τον γέροντα Εφραίμ εντός και εκτός Ελλάδος, όπως ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που τον επισκέφτηκαν προσωπικά όπως ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, ο οποίος μάλιστα ανέφερε ότι η προφυλάκιση του Εφραίμ ήταν σκληρή και σκανδαλώδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, απέστειλε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο οποίος εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του σχετικά με τις ειδήσεις, που καταφθάνουν από την Ελλάδα γύρω από την προφυλάκιση του ηγουμένου της αθωνιακής Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Βέστι» ανέφερε ότι ελπίζει σε μια δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ενώ ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως εχθρική επίθεση κατά του Αγίου Όρους

Μέχρι και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε επίσημη δήλωση μέσω του επισήμου εκπροσώπου του κ. Α. Λουκάσεβιτς, στην οποία εκφράζει την βαθιά ανησυχία για την απόφαση αυτή των ελληνικών δικαστικών αρχών να τεθεί υπό κράτηση μέχρι τη δίκη ο γέροντας Εφραίμ. Ο κ. Λουκάσεβιτς τονίζει ότι η απόφαση αυτή δεν υπολογίζει τις αποφάσεις και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τέλος να αναφέρουμε και τον Μητροπολίτη Σιατίστης κ. Παύλο ο οποίος με σχετικό λόγο του ρίχνει μια ματιά στο παρασκήνιο. 

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλη η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στέκεται πίσω από τον γέροντας της κάτι που τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...