Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΤΡΩΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ Α' ΛΟΥΚΑ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε  στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Α' Λουκά.  Ενώ ο Κύριος βρισκόταν κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ,  είδε δύο πλοιάρια κοντά στη λίμνη. Οι ψαράδες είχαν αποβιβαστεί από αυτά και έπλεναν τα δίχτυά τους. Μπήκε τότε ο Κύριος σε ένα από τα πλοιάρια, το οποίο ανήκε στον Σίμωνα, τον μετέπειτα Πέτρο, και τον παρακάλεσε να απομακρυνθεί λίγο από την ξηρά. Τότε χρησιμοποίησε ως άμβωνα το πλοίο, διδάσκοντας μέσα από αυτό τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί για να τον ακούσουν. 

Μόλις έπαυσε να μιλάει, είπε στο Σίμωνα: "Πήγαινε στα βαθιά και ρίξτε τα δίχτυα σας για ψάρεμα". Και ο Σίμων αποκρίθηκε, "Διδάσκαλε, όλη τη νύχτα κοπιάσαμε χωρίς να πιάσουμε τίποτε., αλλά επειδή εσύ το λες, θα ρίξω το δίχτυ". ΄Όταν υπάκουσαν και έριξαν εκ νέου τα δίχτυα στη λίμνη, έπιασαν πολλά ψάρια, και το δίχτυ τους άρχισε να σχίζεται. Χρειάστηκε να καλέσουν  στους συντρόφους τους, που ήταν στο άλλο πλοιάριο, για να έλθουν και να τους βοηθήσουν. Ήταν τόσα πολλά τα ψάρια που γέμισαν και τα δύο πλοιάρια, σε βαθμό να κινδυνεύουν να βυθιστούν από το βάρος των ιχθύων.  ΄Όταν ο Σίμων Πέτρος είδε το θαύμα, έπεσε στα γόνατα του Κυρίου λέγοντας: "Φύγε από εδώ, Κύριε, διότι είμαι άνθρωπος αμαρτωλός".  Αυτό το είπε γιατί εξεπλάγη και αυτός και όλοι όσοι ήσαν μαζί του με τα ψάρια που έπιασαν. Ο Κύριος τότε του αποκρίθηκε: "Μη φοβάσαι. Από τώρα και στο εξής θα αλιεύεις ανθρώπους".  Όταν έφεραν τα πλοιάρια στην ξηρά, τα εγκατέλειψαν όλα και Τον ακολούθησαν.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ιδιαίτερα την αξία της χριστιανικής υπακοής, μιας αρετής που δεν απευθύνεται μόνο τους μοναχούς αλλά σε κάθε χριστιανό που αγαπά τον Θεό και υπακούει στο άγιο θέλημά Του. Η υπακοή σώζει και γεννά το θαύμα, όπως μας διδάσκει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα, θεοσκέπαστα και θεοφρούρητα.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...