Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου τελείται κάθε Τετάρτη απόγευμα η Ακολουθία του Εσπερινού μετ' αρτοκλασίας και Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο την Ιεροσολυμίτισσα, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 οι Ιερές Ακολουθίες τελέστηκαν με τη συμμετοχή των Ιερέων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου Πατρών αρχιμ. π. Ανδρέου και π. Κλεόπα. 

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο αγωνιστικό φρόνημα που πρέπει να διακρίνει τους χριστιανούς, εξ αφορμής της εορτής της Αγίας Οσιομάρτυρος Ολυμπίας. Η Αγία γεννήθηκε στην Πάτρα και μαρτύρησε στις 11 Μαΐου του 1235 μ.Χ. στην περιοχή Θέρμη, στο νησί της Λέσβου. 

Ήταν Ηγουμένη στο Μοναστήρι των Καρυών της Θερμής. Πειρατές που λεηλάτησαν την περιοχή την έκαυσαν σε όλο το σώμα με λαμπάδες, πέρασαν πυρωμένη σιδερόβεργα στα αυτιά της και τέλος κάρφωσαν το βασανισμένο σώμα της με είκοσι καρφιά πάνω σε μια σανίδα.

Ο βίος και το μαρτύριο της έγιναν γνωστά κατά το έτος 1959, όταν βρέθηκαν τα σεπτά λείψανα των Αγίων της Θερμής, του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Ειρήνης.

Τότε έγινε γνωστή με Θείες αποκαλύψεις η ιστορία τους, όπως και οι τάφοι με τα σεπτά λείψανά τους. Στον τάφο της Αγίας Ολυμπίας βρέθηκαν και τα είκοσι καρφιά με τα οποία την είχαν καρφώσει πάνω στη σανίδα.

Η μνήμη της εορτάζεται πανηγυρικά στην Ιερά Μονή των Καρυών, του Αγίου Ραφαήλ, του Αγίου Νικολάου, και της Αγίας Ειρήνης, την ημέρα του μαρτυρίου τους, στις 11 Μαΐου.

Ο Θεοφιλέστατος κλείνοντας προέτρεψε να ασκούμαστε στην υπομονή, να δοξολογείται ο Θεός μέσα από τη ζωή μας και να κάνουμε υπακοή στο νόμο του Θεού. Η υπακοή θα μας οδηγήσει στον Αγιασμό και στη σωτηρία μας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...