Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ "ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΖΗΤΗΣΕΩΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ" ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, τελέσθηκε  στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη συμπληρώσει 24 ετών από την πατριαρχική ανακοίνωση συγγνώμης προς τον Άγιο Νεκτάριο. 

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: 

Η ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου είναι θαυμαστώς συνδεδεμένη με τον βίο του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.   

Ο Άγιος, την 15η  Ιανουαρίου 1847, δέχθηκε στην γενέτειρά του, την Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, το ιερό μυστήριο του βαπτίσματος, λαμβάνοντας το όνομα Αναστάσιος.

Στις 15 Ιανουαρίου 1877 χειροτονήθηκε διάκονος στη Χίο, λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος είχε διαδεχθεί στον Οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, τον Ναζιανζηνό.

Ωσαύτως στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης «της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Πενταπόλεως», στο Κάιρο της Αιγύπτου, από τον τότε Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σωφρόνιο. 

Το έτος 1890 ο Άγιος Νεκτάριος αδίκως αποπέμφθηκε και εκδιώχθηκε από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «ως ασεβής και επαναστάτης και δούλος πονηρός, κακά μελετήσας κατά της Εκκλησιαστικής του αρχής», χωρίς να λάβει ποτέ επίσημη γνώση των εναντίον του κατηγοριών, χωρίς να έχει την ευκαιρία να απολογηθεί, παρανόμως και αντικανονικώς, τη συνεργεία ανθρώπων ζηλοφθόνων και δολίων. 

Καθ'όλο το διάστημα της τριακονταετούς εξορίας του Αγίου, ο θείος Νεκτάριος έζησε με ιώβεια υπομονή, απαράμιλλη σιωπή και καρτερία, αναμένοντας ουρανόθεν τη λύση της φοβεράς αυτής δοκιμασίας και ευελπιστών ότι η ημέρα της αποκαταστάσεως του ήτο εγγύς. Όμως ουδέποτε έλαβε αυτή την άνεση και παραμυθία ενόσω βρισκόταν εν ζωή.  

108 έτη μετά την εκδίωξη του Αγίου  από την Αλεξάνδρεια, στις 15 Ιανουαρίου 1998, επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄, πραγματοποιήθηκε  η αποκατάσταση του Αγίου και Θεοφόρου Πατρός από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δια επισήμου ακυρώσεως και εξαφανίσεως της ποινής η οποία του είχε επιβληθεί. 

Στην πατριαρχική ανακοίνωση συγγνώμης προς τον Άγιο Νεκτάριο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έγραφε εν Συνόδω:

«Μετά προσοχής πολλής η Αγία και Ιερά Σύνοδος διασκεψαμένη, εν φόβῳ Θεού, και της εικόνος του Αγίου ευρισκομένης εν τη Συνοδική Αιθούσῃ, απεφήνατο δια την αποκατάστασιν της διαλευθείσης κανονικής τάξεως και εξητήσατο την συγχώρησιν παρά του Αγίου Πατρός ημών Νεκταρίου διά τον διωγμόν και την αδικώτατην κατ᾿ αυτού μήνιν, επηρεία του πονηρού».

Ο Θεοφιλέστατος κλείνοντας την ομιλία του  προέτρεψε να εκζητούμε τις μεσιτείας  του Αγίου Νεκταρίου καθημερινώς στη ζωή μας και να προσπαθούμε να τον μιμηθούμε στην αγάπη του προς τον Θεό, την άσκηση, τη φιλανθρωπία και την ανεξικακία του.   

Τέλος μετέφερε στους ευσεβείς πιστούς τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ.  Χρυσοστόμου για έτη σωτήρια και πανευφρόσυνα. 



 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...