Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΕΟΡΤΑΣΕ Ο ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Τον Μεγάλο Στρατηλάτη και Μάρτυρα του Χριστού Μηνά τιμά στις 11 του Νοέμβρη η Αγία μας Εκκλησία.

Στην πόλη των Πατρών εορτάζει ο φερώνυμος  μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Β’ Δημοτικού Κοιμητηρίου στην περιοχή της Λεύκας.

Την παραμονή, στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, ο οποίος ομίλησε επικαίρως στο εκκλησίασμα.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε ο Όρθρος και ακολούθως η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος στο τέλος κήρυξε τον θείο λόγο.

Ο Θεοφιλέστατος αφού ανεφέρθη συντόμως στα περί του βίου του τιμωμένου Μεγαλομάρτυρα, στη συνέχεια θέλησε με απλά λόγια να καταστήσει σαφές στο εκκλησίασμα το μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι χριστιανοί, μελετώντας το μαρτύριο του Αγίου.

«Αδελφοί μου, ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Μηνάς δεν δίστασε να πετάξει τα διάσημα του αξιώματός του (υπηρετούσε στον αυτοκρατορικό στρατό) όταν διετάχθη να διώξει τους χριστιανούς. Ασκήτευσε κατόπιν, κοντά στο Κοτύαιο όρος και όταν ενεδυναμώθη πνευματικώς κι έλαβε την άνωθεν Αποκάλυψη, αμέσως ομίλησε με σθένος για την πίστη του, βοηθώντας και άλλους χριστιανούς.

Όλα τα μαρτύρια που υπέμεινε δεν τόν έκαμψαν. Αντιθέτως, τόσο πολύ ποθούσε τον Χριστό, ώστε μέσα από τις βασάνους και τους πόνους που υπέμενε με καρτερία, συνέχιζε να δοξάζει και να υμνεί  τον Κύριο που τόν αξίωνε να πάθει για το Άγιο όνομά Του.

Είναι εύκολο, αδελφοί μου, να ακολουθήσουμε την εν Χριστώ ζωή. Δεν πρέπει να μάς τρομάζουν τυχόν εμπόδια που θα συναντήσουμε. Μέσα από τον εκκλησιασμό, την Εξομολόγηση, τη Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων, την προσευχή και γενικότερα την εν Χριστώ ζωή,  μπορούμε να ενωθούμε με τον Κύριό μας. Ο Άγιος Μηνάς με παρρησία μάς δείχνει την οδό, δεδομένου ότι οι Άγιοι αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες και ουρανοδρόμους προς τη Βασιλεία του Θεού. Τότε, τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο».

Προ της απολύσεως, ο Θεοφιλέστατος ανέπεμψε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών απάντων των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών μας, των εν τω Κοιμητηρίω αναπαυομένων, ενώ μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, τόσο προς τους Ιερείς και το εκκλησίασμα, όσο και προς τη Δημοτική Αρχή, αλλά και προς όλους τους καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακονούντες και εργαζομένους στο Κοιμητήριο.





 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...