Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΝΟ ΑΧΑΪΑΣ


Την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και το ετήσιο Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού αδελφού Φωτίου Τζίφα, στρατιωτικού, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρίνου Αχαΐας.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής ΙΑ΄ Ματθαίου.   Θέλοντας ο Κύριος να διαβεβαιώσει για τα σχετικά με τη Δευτέρα του επί γης παρουσία γεγονότα και την τελική κρίση διηγείται την Παραβολή του Βασιλέα και του χρεωφειλέτη υπηρέτη του.  Ο υπηρέτης εκείνος όφειλε το υπέρογκο χρηματικό ποσό των μυρίων ταλάντων και επειδή δεν είχε τη δυνατότητα να τα αποδόσει ο κύριος διέταξε να πουληθούν έναντι της οφειλής αυτός, η γυναίκα του, τα παιδιά του και όλα τα υπάρχοντά του. Ο δούλος τότε απελπισμένος παρακάλεσε γονυπετής τον κύριό του λέγοντας : «Μακροθύμησε προς εμένα, και όλα θα σου τα αποδώσω». Ο κύριος του τότε τον σπλαχνίστηκε, τον απελευθέρωσε και του χάρισε την οφειλή. Δεν χρωστούσε πια τίποτε στον Βασιλιά του, όλα τα έσβησε ο δίκαιος και αγαθός κύριος.

Όμως ο άνθρωπος εκείνος αποδείχθηκε τελικά ανάξιος της μεγάλης ευεργεσίας. Μόλις απέκτησε την ελευθερία του  βρήκε έναν από τους σύνδουλούς του που του όφειλε το ευτελές ποσό των εκατό δηναρίων, τον άρπαξε από το λαιμό και τον έπνιγε λέγοντας: «Απόδωσε ό,τι μου οφείλεις». Έπεσε, λοιπόν, στα πόδια του ο σύνδουλός του, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο ίδιος προ ολίγου, και τον παρακαλούσε λέγοντας: «Μακροθύμησε προς εμένα, και θα σου τα αποδώσω».

Εκείνος δεν τον σπλαχνίστηκε αλλά σκληρός και άκαμπτος τον έριξε στη φυλακή, ωσότου αποδώσει το οφειλόμενο. Όταν είδαν οι σύνδουλοί του αυτό το λυπηρό περιστατικό μετέφεραν λεπτομερώς στον κύριό τους όλα όσα συνέβησαν.

Τότε, τον προσκάλεσε ο κύριός του και του είπε: «Δούλε κακέ, σου χάρισα όλη την οφειλή σου, επειδή με παρακάλεσες. Δεν έπρεπε κι εσύ να ελεήσεις το σύνδουλό σου όπως κι εγώ σε ελέησα»; Και οργισμένος  ο κύριός του και τον παράδωσε στους βασανιστές, ωσότου αποδώσει όλο το οφειλόμενο χρέος.

Και κλείνει ο Κύριος την παραβολή λέγοντας πως το ίδιο θα πράξει ο Πατέρας του ο ουράνιος σε όσους δεν συγχωρήσουν τις αμαρτίες του αδελφού τους μέσα από την καρδιά τους.

Στην καθημερινή μας ζωή, πολλές φορές σφάλομε απέναντι του Θεού.  Η σημερινή παραβολή μας θυμίζει πως μόνο στην ευσπλαχνία του Αγίου Θεού μπορούμε να ελπίζουμε για την απαλλαγή μας  από το δυσβάστακτο χρέος των αμαρτιών μας. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση αποτελεί η ειλικρινής αλλαγή του τρόπου ζωής μας, η μετάνοιά μας και η προσπάθειά μας να γίνουμε σπλαχνικοί και γεμάτοι αγάπη για το συνάνθρωπό μας κατά το  «άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών». Μόνον έτσι ο κόσμος μας θα γίνει πάλι Παράδεισος και η ευχή «Ελθέτω η βασιλεία Σου. Γενηθήτω το θέλημα Σου, ως εν ουρανώ και επί της γης.» θα γίνει πραγματικότητα. 

Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να συμμετέχουν συνειδητά στη μυστηριακή ζωή της εκκλησίας μας και να εκζητούν το έλεος του Κυρίου, ευχήθηκε δε ο Θεός του ελέους και της ευσπλαχνίας να δώσει σε όλους μας ειλικρινή μετάνοια.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου προς τον ευλογημένο, φιλακόλουθο και φιλάγιο λαό του Θεού για έτη πολλά ευλογημένα και αγιασμένα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...