Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΤΡΩΝ

Την 12η Σεπτεμβρίου 2021, Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ημέρα μνήμης του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των συν αυτώ Αγίων  Αρχιερέων Γρηγορίου Κυδωνιών, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων καθώς και των λοιπών κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Πατρών στην συνοικία των Προσφυγικών. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής κτίστηκε από ευσεβείς Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά την εγκατάστασή τους στην πόλη των Πατρών.   

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε  στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Ο Κύριος προλέγει το σταυρικό του θάνατο και προετοιμάζει τους μαθητές του για τα γεγονότα του πάθους του. Αναφέρει μία προτύπωση της σταυρικής του θυσίας από την Παλαιά Διαθήκη. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης του Ισραηλιτικού λαού από την Αίγυπτο προς τη γη της επαγγελίας, οι Ισραηλίτες βρέθηκαν στην έρημο σε ένα τόπο γεµάτο δηλητηριώδη φίδια που αποδεκάτιζαν το λαό. Ο Θεός συµβούλευσε τότε το Μωϋσή να κατασκευάσει ένα χάλκινο φίδι και να το υψώσει στο µέσο του καταυλισµού, ώστε κάθε φορά που κάποιος δαγκωνόταν από φαρμακερό φίδι, να στρέφει τη ματιά του προς το χάλκινο οµοίωµα και να θεραπεύεται.

 Ο Κύριος εξηγεί πως όπως ο Μωϋσής ύψωσε το φίδι στην έρηµο, έτσι και ο ίδιος πρέπει να υψωθεί επί του Σταυρού ώστε ο καθένας που θα πιστεύει σ’ Αυτόν να έχει ζωή αιώνιο. Το χάλκινο φίδι του Μωϋσή θεράπευε από το δηλητήριο του ορατού φιδιού και το σωματικό θάνατο. Η σταυρική θυσία του Κυρίου θεραπεύει από τα τραύµατα του νοητού φιδιού, του διαβόλου, και σώζει από τον αιώνιο θάνατο και την κόλαση όλους εκείνους οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτόν µε πίστη και αγάπη.

Ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να φέρουν πάντοτε επί του στήθους τους σταυρόν και να αγιάζουν με το σημείου του σταυρού κάθε έργο τους ώστε να φρίττε ο μισόκαλος διάβολος και να ηττάται από τη δύναμη του Κυρίου.

Τέλος ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στους σήμερον εορταζομένους Αγίους Αρχιερείς Χρυσόστομο Σμύρνης, Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων, Προκόπιο Ικονίου και  Ευθύμιο Ζήλων καθώς και σε όλους τους κληρικούς και λαϊκούς που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, υπερασπιζόμενοι την πατρογονική τους πίστη και γη. Ανέφερε χαρακτηριστικές συγκλονιστικές στιγμές από το μαρτύριο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης ο οποίος υπέμεινε φρικτά βασανιστήρια στα χέρια του μανιασμένου όχλου και δεν έπαψε μέχρι την τελευταία του επί γης πνοή, να ευλογεί τους δημίους του και να προσεύχεται γι’αυτούς, επαναλαμβάνοντας τους επί του Σταυρού λόγους Χριστού : « «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτη».

Προέτρεψε να έχουμε πάντα στην καρδιά μας Χριστό και Ελλάδα και να μην λησμονούμε ποτέ όλους αυτούς που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της πίστης και της ελευθερίας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου προς τον ευλογημένο, φιλακόλουθο και φιλάγιο λαό του Θεού για έτη πολλά ευλογημένα και αγιασμένα.



 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...