Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μετόχι του Αγίου Νικοδήμου στο Ζαβλάνι Πατρών

Με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα, με τις ευχές και ευλογίες του Σεπτού Ποιμέναρχου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και τηρουμένων με συνέπεια των υγειονομικών μέτρων εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού εις το Ιερόν Μετόχιον της παλαιφάτου Ι.Μ. Μαρίτσης του Αγίου Νικοδήμου του Μυροφόρου στο Ζαβλάνι Πατρών όπου ευρίσκεται αποτεθησαυρισμένη από το 1984 Ιερά Εικών του Αγίου, δωρηθείσα υπό του Νομικού Συμβούλου της Ι.Μ. Πατρών και Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω κ. Πέτρου Ρηγάτου.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη Μ. Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος υπό του Πρωτ. π. Κων/νου Ευαγγελάτου Αρχ. επιτρόπου Ν. Ερινεού και Συμπολιτείας.

Ο ομιλητής ανεφέρθη εις την εργώδη προσπάθεια του πατρο-Κοσμά ώστε οι απλοϊκοί και αγράμματοι Ελλήνες να κατανοήσουν με απλά λόγια το θεμελιώδες δόγμα της Αγίας Τριάδος καθώς και το Χριστολογικό δόγμα.

Εις την Θείαν Λειτουργίαν ιερούργησε και εκήρυξε τον Θείον Λόγον ο εφημέριος του Ι. Μετοχίου Αρχιμ. π. Γερβάσιος Παρασκεύοπουλος με συλλειτουργούς τους ιερείς Πρωτ. π. Ανδρέα Γιαννακόπουλο, Πρωτ. π. Παναγιώτη Ρούβαλη και Πρ. π. Κων/νο Καραμπέρη. Ο ομιλητής ανεφέρθη εις το εκκλησιαστικόν και εθνικόν έργον του Αγίου και ετόνισεν το συνεχές και διαχρονικόν μήνυμα του Εθναποστόλου για Χριστό και Ελλάδα.

Το απόγευμα της εορτής ετελέσθη Μ. Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και Ιεράς Παρακλήσεως προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Ο ομιλητής ανεφέρθη εις την διδασκαλίαν του Αγ. Κοσμά προς τους υπόδουλους Έλληνες περί των Ιερών μυστηρίων της Εκκλησίας περί του μυστηρίου του γάμου και αξίας του εις την ζωήν των Χριστιανών.

Ετόνισεν ότι η διδασκαλία του Αγίου είχε τόσην επίδρασην ώστε οι ακροατές του Λόγου του άλλαζαν τρόπο ζωής.

Ανεφέρθη εις τον σεβασμού του Αγίου προς τον Τίμιον Σταυρόν του Κυρίου, δια τούτο και όταν εκήρυττε έστηνε έναν Σταυρόν.

Συμμετείχε εις την εορτήν ο δραστήριος Σύλλογος των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με τον Πρόεδρο κ. Λόη.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...