Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΠΑΝΑΓΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Με λαμπρότητα και εντός της χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου μας, εορτάσθη και φέτος στην Ενορία των Αγίων Χαραλάμπους και Αντωνίου στα Κρύα Ιτεών, η Μνήμη του Οσίου πατρός ημών Παναγή (Παϊσίου) Ιερέως, του Μπασιά του καταγομένου εκ της αγιοτόκου νήσου της Κεφαλληνίας.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος και ομιλούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου Παρακεντέ, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Αρχιερατικού Επιτρόπου της περιφερείας του Ρίου.

Ο π. Γερβάσιος ομίλησε συγκινητικότατα για τον Άγιο Παναγή παρουσιάζοντας τα χαρίσματα που διέκριναν την οσιακή του ζωή.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Παναγή, ετελέσθη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος έλκει την καταγωγήν του εκ της νήσου του Οσίου.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος, εμπνευσμένος από την ταπεινή πορεία και τη μοναδική δράση του Αγίου στο Ληξούριον της Κεφαλληνίας, ανεφέρθη πρωτίστως στην φλογερή του πίστη προς τον Θεόν, ιδιαιτέρως όμως στην καθαρότητα του ιερατικού του βίου, η οποία πρέπει να εμπνέει τους σημερινούς ιερείς και όχι μόνο. Στη συνέχεια ομίλησε περί του διορατικού χαρίσματος του παπά-Μπασιά το οποίο έλαβε υπό του Κυρίου, αλλά και για τις υπόλοιπες αρετές που τον κοσμούσαν, οι οποίες τον κατέστησαν πρότυπο και παράδειγμα στη συνείδηση του λαού, εφόσον ως ταπεινός Λευίτης καθημερινώς αναλισκόταν πάνω στα προβλήματα των πασχόντων αδελφών, προσφέροντάς τους ότι περισσότερο μπορούσε. Κυρίως όμως με περισσή αγάπη, αγωνιζόταν για τη σωτηρία τους.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιον, υπό του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέου Γεωργακοπούλου, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πατρών και Αρχιερατικού Επιτρόπου της περιφερείας Λαρίσσου.

Ο π. Ανδρέας στο κήρυγμά του ανεφέρθη σε θαυμαστά γεγονότα που επιτέλεσε ο Θαυματουργός Άγιος.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τον Άγιο Παναγή ολοκληρώθησαν με τις ευχαριστίες του προϊσταμένου του Ναού π. Ιωάννου Δημητροπούλου προς τον Πανάγιον Τριαδικόν Θεόν, τον Σεπτόν Ποιμενάρχην μας Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, προς το ιερατείον που συμμετείχε στις Ακολουθίες και προς πάντας τους συνεργάτες του, καθώς και όλους τους κοπιάσαντας δια την διεξαγωγήν της Πανηγύρεως.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι και η φετινή Πανήγυρις ήταν αφιερωμένη σε όλους όσοι διαγωνίζονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Προς τούτο, καθ’ όλες τις Ιερές Ακολουθίες, αναπεύθησαν προσευχητικές δεήσεις με σκοπό να ενισχυθούν τα παιδιά μας και να επιτύχουν στην ωραία τους προσπάθεια για το μέλλον τους. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...