Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΤΡΩΝ: Να αγαπάτε τον βοηθό μου περισσότερο από εμένα


ΠΑΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ | Ανδρέας Λουδάρος - Γιώργος Φερδής
Τον «τίμιο και ηγαπημένο αδερφό» του όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον νέο επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο , χειροτόνησε σήμερα στον ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Όσοι βρέθηκαν στον ιερό ναό του Πρωτόκλητου έζησαν στιγμές ιδιαίτερα φορτισμένες από συγκίνηση. «Θα είμαστε αδελφοί και οι δυο εδώ και θα υπηρετούμε ως επίσκοποι τον ίδιο λαό, δεν θα είσαι κατώτερός μου...» είπε ο μητροπολίτης Πατρών προς τον χειροτονούμενο βοηθό επίσκοπό του, για να συνεχίσει λέγοντας προς τους κληρικούς της Πάτρας και τους πιστούς: «σας παρακαλώ να τον αγαπάτε περισσότερο από εμένα και να τον τιμάτε περισσότερο από εμένα».

Η φωνή του κ. Χρυσοστόμου «έσπασε» όταν θέλησε να δώσει τις βασικές οδηγίες του προς τον νέο επίσκοπο που θα υπηρετήσει στην Μητρόπολη των Πατρών. «Αγάπα και κάνε ότι θέλεις... Αγάπα αδερφέ μου αυτόν τον λαό» του είπε. Για να περιγράψει στη συνέχεια τη σχέση του λαού με τον Κλήρο « Όταν περπατάμε στον δρόμο στην Πάτρα και δεν μας φυλάνε μόνο το χέρι, αλλά και τα ράσα μας. Αυτόν το λαόν θα διακονήσεις ως επίσκοπος. Αυτών των ανθρώπων πρέπει τα χέρια εμείς να φυλάμε γιατί είναι οι άνθρωποι του Θεού, και μας έδωσε ο Θεός αυτήν την χαρά να ζούμε ανάμεσα τους, να διδασκόμεθα να δεχόμαστε την αγάπη τους,να βλέπουμε τα μάτια τους να σπινθηροβόλα από πίστη στο Θεό και από αγάπη στην πατρίδα
 

Ο μητροπολίτης Πατρών έκανε ειδική αναφορά στο νέο από την Πάτρα που έχασε την ζωή του στον Βόλο κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. «Πόσες φορές αυτός ο λαός κρεμάγεται στον τράχηλο μας, όπως προχθές όταν ένα παιδί έφυγε στρατιώτης για τον ουρανό, τότε αισθάνθηκα τι θα πει πνευματικός πατέρας, όπως κι άλλες φορές... μακάρι να μην συνέβαιναν»

ΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ

Αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για την απόφαση τους να δεχθούν το αίτημα του για βοηθό επίσκοπο, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός πως του δόθηκε η άδεια να χειροτονήσει ο ίδιος τον βοηθό επίσκοπό του, ο μητροπολίτης Πατρών μίλησε για το έργο και την προσφορά του επισκόπου Χρυσάνθου.

«Είναι ο παπάς της φτωχολογιάς, ο παπάς της αγάπης. Είναι ο παπάς που λειτουργούσε κάθε μέρα... Αυτόν τον εργάτη κάνουμε επίσκοπο σήμερα» είπε και πάλι συγκινημένος ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος που σημείωσε προς τον κ. Χρύσανθο πως γίνεται επίσκοπος σε μια δύσκολη περίοδο.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΧΕΙΡΟΤΟΝΟΥΜΕΝΟΥ

Νωρίτερα κατά την χειροτονητήριο ομιλία του, ο κ. Χρύσανθος αναφέρθηκε με νοσταλγηία προς τον γέροντα του μητροπολίτη Πατρών κυρό Νικόδημο αλλά και με ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο «δια την πολλή του αγάπη και το πατρικό ενδιαφέρον προς την ελαχιστότητα μου» και την Ιερά Σύνοδο.

«Θα είμαι πάντοτε μαζί σας, βοηθός και συμπαραστάτης στους αόκνους αγώνας σας» είπε προς τον μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο τον οποίο ευχαρίστησε για την πατρική του αγάπη. Ο νέος επίσκοπος δεν ξέχασε ούτε τους ενορίτες του. Με φωνή που δύσκολα έβγαινε, αναφέρθηκε σε αυτούς που «επί 32 χρόνια συνεργαστήκαμε για τη δόξα του Θεού» και ευχαρίστησε αυτούς που του εμπιστεύθηκαν την ψυχή τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ισταμε ενώπιον σας με ταπείνωση και προσέρχομαι μετα δέους» είπε ο κ. Χρύσανθος που αναφέρθηκε στην μοναχική του κουρά πριν απο 39 χρόνια στην μονή της Παναγίας «Γηροκομίτισσας».
Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στοη ηγούμενο της μονής του Γηροκομείου, τον πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτη κ. Αρτέμιο στους ιερείς που υπέγραψαν την συμμαρτυρία για να χειροτονηθεί ιερέας αλλά και στην μητέρα του, που τον παρακολουθούσε δίπλα ακριβώς με τα μάτια γεμάτα δάκρυα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟ ΝΑΟ

Παρά το γεγονός πως η ημέρα είναι εργάσιμη, ο υπερμεγέθης ναός του Αποστόλου Ανδρέα ήταν ασφυκτικά γεμάτος.

Στο συλλείτουργο, έλαβαν μέρος οι μητροπολίτες, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σερρών κ. Θεολόγος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Λευκάδος κ. Νικηφόρος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Καβάσων (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ και οι επίσκοποι Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και Ωλένης κ. Αθανάσιος.

Στο Ιερό Βήμα, παρέστη συμπροσευχόμενος ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕIΩΜΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ
(ΠΗΓΗ: Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ)

Ὁ επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος (κατά κόσμον Γεράσιμος) Στελλᾶτος γεννήθηκε τό ἔτος 1952 εἰς Καμπιτσάτα Κεφαλληνίας. Ἐφοίτησεν εἰς τήν Ἀνωτέραν Ἱερατικήν Σχολήν Θεσσαλονίκης καί ἐν συνεχείᾳ εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.

Ἐκάρη μοναχός εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρῶν. Τό ἔτος 1975 ἐχειροτονήθη Διάκονος καί τό 1982 Πρεσβύτερος ἀπό τόν μακαριστόν Μητροπολίτην Πατρῶν κυρόν Νικόδημον (Βαλληνδρᾶν), ἀπό τόν ὁποῖον ἔλαβε καί τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου. Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Νοκόδημος τοῦ ἔδωσε τό ὄνομα Χρύσανθος, πρός τιμήν τοῦ ἀοιδίμου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν Χρυσάνθου τοῦ ἀπό Τραπεζοῦντος, ἀρχιδιάκονος τοῦ ὁποίου εἴχε χρηματίσει ὁ Μητροπολίτης Νικόδημος.

Διετέλεσεν ὑπεύθυνος τοῦ Οἰκοτροφείου τῆς Ἱερατικῆς Σχολῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν καί Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νεκταρίου Πατρῶν. Ὑπηρέτησεν ὡς Καθηγητής Θεολόγος εἰς τήν Μέσην Ἐκπαίδευσιν.

Προσέφερεν τάς ὑπηρεσίας του εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Πατρῶν ὡς Διευθυντής τῶν Μ.Μ.Ε. τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν, ὡς Ὑπεύθυνος τοῦ Γραφείου Νεότητος, ὡς Πνευματικός καί Ὑπεύθυνος Ἐφημέριος τοῦ ΑΤΕΙ Πατρῶν καί ὡς Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος Μεσσάτιδος.

Ἔλαβε τό παράσημον τοῦ Ἁγίου Σάββα τοῦ Πατριαρχείου Σερβίας, διά τήν συμμετοχήν του εἰς ἀνθρωπιστικάς ἀποστολάς.

πηγή : http://www.dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...