Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΙΕΡΟΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΥ


Το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Πατρών όπου μετά το πέρας αυτής ετέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του μακαριστού Επισκόπου Ευκαρπίας κυρού Ιεροθέου.

Αφού ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές εγκάρδιες ευχές του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ετόνισε την σημασία που έχουν τα ιερά μνημόσυνα τα οποία τελούνται μέσα στην Θεία Λειτουργία. Κατά την τέλεση των μνημοσύνων χρησιμοποιούμε δύο παράγοντες, πρώτον μεν το σιτάρι δεύτερον δε την προσευχή και την δέηση των πιστών για την ανάπαυση των ψυχών. 

Η χρήσις του σιταριού είναι συμβολική και όπως το σιταρόσπυρο ενταφιάζεται μέσα στο αυλάκι του αγρού και ύστερα από λίγο βλαστάνει  και καρποφορεί έτσι και ο άνθρωπος που ενταφιάζεται θα αναστηθεί σύμφωνα με την ομολογία της πίστεώς μας: "Προσδοκώ Ανάσταση νεκρών".

Ο δεύτερος παράγων του μνημοσύνου είναι η προσευχή των πιστών. Η προσευχή είναι ευεργετική για τας ψυχάς των κοιμηθέντων. Δια τούτο, εκείνοι που μετέχουν στα Ιερά Μνημόσυνα οφείλουν να υψώνουν τις καρδιές και τις ψυχές τους στον θρόνο του Θεού και να δέονται για την ανάπαυση των προσφιλών τους προσώπων.

Σήμερα, που τελούμε το Ιερό Μνημόσυνο, προσευχόμεθα ο Κύριος να αναπαύει τον μακαριστό Επίσκοπο Ευκαρπίας κυρό Ιερόθεο εν κόλποις Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ και όπως τον κατέστησε λειτουργόν της αγίας του Εκκλησίας επί της γης έτσι να τον αναδείξει και λειτουργό του Ουρανίου Θυσιαστηρίου.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...