Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΖΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Με μεγαλόπρεπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αιμιλιανού Επισκόπου Κυζίκου του ομολογήτου στην Πάτρα. Ανήμερα της εορτής 8 Αυγούστου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αιμιλιανού Πατρών.
 
Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος μεταξύ άλλων είπε πως σήμερα εορτάζουμε έναν Άγιο επίσκοπο που αναδείχθηκε μιμητής του Κυρίου, που η ζωή του ήταν θεάρεστη, που είχε ζήλο για την σωτηρία του ποιμνίου του αλλά, και για την πίστη. Παρότι η Ζ' Οικουμενική σύνοδος το 787 μ.Χ καταδίκασε την κακοδοξία της εικονομαχίας, ο Αυτοκράτορας Λέων εξέδωσε διάταγμα να αφαιρεθούν από τους ιερούς ναούς οι ιερές εικόνες. Ο άγιος Αιμιλιανός αντιστάθηκε στον Αυτοκράτορα και για τον λόγο αυτό εκθρονίστηκε, εξορίσθηκε και εκοιμήθει ειρηνικά στην εξορία. 

Ο Άγιος είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς, διότι έμεινε ακλόνητος και αμετακίνητος στην πίστη και για τον λόγο αυτό κατέστη ομολογητής. Δεν δειλίασε και προέτρεπε τους πιστούς να υπομένουν με θερμή προσευχή τους πειρασμούς και τις δυσκολίες της παρούσης ζωής. 

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...