Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεράσιμου Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος ανέφερε: Έναν ασκητή εορτάζει και τιμά η Αγία μας ορθόδοξος εκκλησία, έναν ουρανοδρόμο και έναν ουρανοπολίτη. Αυτός ο ουρανοπολίτης ειναι ένα άνθος του παραδείσου, ένα άστρο του πνευματικού στερεώματος, ένα πάγχρυσο στόμα του Λόγου που κηρύττει ότι ζει Κύριος ο Θεός. 

Ο Άγιος Γεράσιμος, ο προστάτης της Κεφαλληνίας, αγάπησε τη στενή και τεθλιμμένη οδό, έγινε μιμητής του Κυρίου και των μεγάλων ασκητών. Η καρδιά του φλεγόταν για τον Θεόν και την ουράνια πατρίδα. Ενέκρωσε εαυτόν, εσταύρωσε τις επιθυμίες και τις αμαρτωλές τάσεις και ροπές και έγινε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.

Μπορούσε να λέει μαζί με τον Απόστολο Παύλο: «Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγὼ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός». Υπέταξε με την προσευχή, την νηστεία, την αγρυπνία, την μελέτη του λόγου του Θεού και με την άσκηση γενικότερα το θέλημα της σαρκός στο πνεύμα.

Έρχεται στην εποχή μας, ο θεοφόρος άγιος της ορθοδοξίας μας, που είναι υλιστική και σαρκολατρική, να μας διδάξει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ιερό, κατοικητήριο της ψυχής και ναός του αγίου Πνεύματος. Έρχεται να μας διδάξει ο ασκητής ότι η αμαρτία μολύνει το σώμα και δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τις πτώσεις και με την αμαρτία. 

Πολλοί θα είπαν, όταν ο άγιος Γεράσιμος άφηνε τις ανέσεις του αρχοντικού των Νοταράδων στα Τρίκαλα της Κορινθίας για να πάει να ασκητεύσει και να γίνει μοναχός, ότι έχασε τα νιάτα του και την ζωή του. Αλήθεια έχασε τα νιάτα του ο άγιος Γεράσιμος; Όχι είναι η απάντηση διότι κέρδισε τα αιώνια, τα άφθαρτα, τα παντοτινά.

Έκτισε μοναστήρι στην κοιλάδα των Ομαλών που το ονόμασε νέα Ιερουσαλήμ για να ενθυμείται αφενός μεν τους Αγίους Τόπους αφετέρου δε την άνω Ιερουσαλήμ που είναι και ο προορισμός του ανθρώπου.

Μέχρι συντέλειας των αιώνων ο άγιος Γεράσιμος θα κηρύττει και θα λέει: "Μία είναι η εκκλησία η αγιάζουσα, η ορθόδοξος εκκλησία, μία είναι η κιβωτός της σωτηρίας μας, η ορθόδοξος εκκλησία". Δια τον λόγον αυτόν να βαδίζουμε πάνω στα χνάρια των αγίων, στα χνάρια του Κυρίου μας και στα χνάρια του αγίου Γεράσιμου τον οποίο τιμάμε σήμερα, για να αξιωθούμε της επουρανίου Βασιλείας.

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και πάμπολλα.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Νικόλαος Κουστουράκης και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...