Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ



 Το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εχοροστάτησε της Ακολουθίας του Όρθρου και προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Προαστείου Πατρών. 

  Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος πως στο νέφος των αγίων μαρτύρων περιλαμβάνονται και ιατροί. Ένας εξ αυτών είναι ο μεγαλομάρτυς και ιαματικός Παντελεήμων.

  Η εκκλησία έχει σε μεγάλη τιμή τους μάρτυρας διότι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για τον Σωτήρα Χριστόν. Στο τέλος κάθε Ιεράς Ακολουθίας, στην απόλυση μνημονεύονται οι άγιοι μάρτυρες.  

  Ο άγιος Παντελεήμων υπέστει φρικτά μαρτύρια λόγω της πίστεώς του εις τον αληθινόν Θεόν τον Ιησούν Χριστόν. Έζησε στα χρόνια του φοβερού διώκτου των χριστιανών, του Διοκλητιανού. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και η μητέρα του χριστιανή. Ενωρίς εκοιμήθει η μητέρα του και ο πατέρας του τον εμπιστεύτηκε στον ιατρό των ανακτόρων Ευφρόσυνο για να σπουδάσει την ιατρική επιστήμη. 

  Τότε γνωρίστηκε με έναν ιερέα ονόματι Ερμόλαο ο οποίος και τον κατηύθυνε στην εν Χριστώ ζωή. Ο Άγιος Παντελεήμων έγινε μιμητής του ελεήμονος Κυριου.

  Το 303 μ.Χ ξέσπασε διωγμός κατά των χριστιανών όπου συλλαμβάνεται ο άγιος Παντελεήμων, ανακρινεται από τον ίδιο τον Διοκλητιανό, υποβάλλεται σε φρικτά μαρτύρια και βασανιστήρια τα οποία υπομένει με την βοήθεια του Κυρίου.

  Στην απολογία του ομολογεί ότι είναι χριστιανός και ότι είναι έτοιμος να δώσει για τον Ιησούν Χριστόν και το αίμα του και την ζωή. Έμεινε πιστός άχρι θανάτου και έλαβε τον στέφανο της ζωής. 

  Ας μιμηθούμε και εμείς τον άγιο Παντελεήμονα στην ενάρετη ζωή του, στο θάρρος του, στην τόλμη του και την ομολογία του για να αξιωθούμε και εμείς της Βασιλείας των Ουρανών.

  Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα. 

  Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...