Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ Ι. Ν. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΕΣΠΕΡΑΣ


Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024, κατά την Ακολουθία του Νυμφίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Παντοκράτορος Πατρών. 

Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος ανέλυσε το κατανυκτικό τροπάριο της Εκκλησίας "Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός...". Ο Κύριος μας καλεί να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι. Κανένας δεν γνωρίζει την ώρα της αναχωρήσεώς του από αυτόν τον κόσμο και κανένας δεν γνωρίζει τον χρόνο της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου ει μη μόνον ο Θεός.

Οι στίχοι του τροπαρίου παραπέμπουν σε δύο παραβολές, την παραβολή των δέκα παρθένων και την παραβολή των δούλων εκείνων που περιμένουν να επιστρέψει ο κύριός τους από γάμο. Και στις δύο παραβολές προβάλλεται ως παράδειγμα προς μίμηση ο άνθρωπος που γρηγορεί, που φέρεται συνετά και όχι επιπόλαια, κρατώντας αναμμένη τη φλόγα, χωρίς να  σκέφτεται ότι έχει χρόνο για να αμαρτήσει όσο θέλει, καθώς ο Κύριος, ο Νυμφίος, ο Χριστός "αργεί" να έρθει. 

Ας μην μας παρασύρει, αδελφοί μου, ο πονηρός. Ας μην μας πείθει να ολιγωρούμε και να αναβάλουμε « Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας».

Τέλος ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση. 

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...