Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 το πρωί, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου Πατρών, παρεκκλησίου του Ιερού Ναού Παναγίας Αλεξωτίσσης Πατρών.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο θαύμα της εγέρσεως του Λαζάρου. Τόνισε πως και άλλοτε ο Κύριος είχε αναστήσει νεκρούς, όπως τον υιό της χήρας της Ναΐν. Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Κυρίου και πολλές φορές ο Κύριος είχε φιλοξενηθεί στην οικία του. Λίγο πριν το θείο Πάθος ο Λάζαρος αρρώστησε. Ο Κύριος με τους μαθητές του βρισκόταν μακριά από την Βηθανία, ως παντογνώστης όμως Θεός γνώριζε για την ασθένεια του φίλου του και για τον -μετά από λίγο- θάνατο του. Προαναγγέλλοντας το μεγάλο θαύμα που θα ακολουθήσει ο Κύριος είπε στους μαθητές του: «Λάζαρος ο φίλος ημών κεκοίμηται, αλλά πορεύομαι ίνα εξυπνήσω αυτόν» (Ιω. 11,11). Δεν λέγει «πέθανε» αλλά «κεκοίμηται», αυτή τη λέξη πρέπει να χρησιμοποιούμε και εμείς ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο προσωρινός χωρισμός της ψυχής από το σώμα μέχρι την ώρα της Δευτέρας Παρουσίας και της κοινής Αναστάσεως όλων των κεκοιμημένων.
Φθάνοντας στην Βηθανία ο Λάζαρος ήταν ήδη τέσσερις ημέρες στον τάφο. Ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος ο Κύριος γνωρίζει που βρίσκεται το μνήμα του Λαζάρου αλλά ανθρωπίνως ρωτά: «Πού τεθήκατε αυτόν;». Με συγκίνηση και δάκρυα οδηγείται στο μνήμα και εκεί προστάζει να ανοίξουν τον τάφο, προσεύχεται στον Θεό και Πατέρα και ύστερα φωνάζει προς τον νεκρό Λάζαρο με δυνατή και επιτακτική φωνή: «Λάζαρε δεύρο έξω». Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων,  ο Λάζαρος εξήλθε από το μνημείο, τυλιγμένος με τα εντάφια σπάργανα. Το μεγάλο θαύμα προκάλεσε θαυμασμό και δοξολογία προς τον Θεό όμως διέγειρε και τον φθόνο μιας μερίδας Εβραίων, αναγκάζονταν τον Χριστό να φύγει από εκεί.

Το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου διδάσκει την ελπίδα της κοινής ανάστασης. Άλλωστε ο Κύριος μας διαβεβαιώνει «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή, ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται».

Τέλος, ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου για καλή και ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν οι Διάκονοι π. Παναγιώτης Λάγιος και π. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.




 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...