Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Πατρών  αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. 

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους τρεις μεγάλους Ιεράρχες: Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Η κοινή τους εορτή κατ' αυτή την ημέρα έχει καθιερωθεί ως εορτή της παιδείας και των γραμμάτων, ως εορτή των διδασκάλων και των μαθητών. Οι τρεις μεγάλοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος φώτισαν την οικουμένη με τις ακτίνες των θείων τους λόγων και κατάρδευσαν όλη την κτίση με τα νάματα της θεογνωσίας. Αποτελούν υπόδειγμα φιλομάθειας και αρετής, ιδιαίτερα για την νεότητα.

Ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε σε όλη του του ζωή φιλόθεος και φιλάνθρωπος. Δεν λύγισε ούτε μπροστά σε άρχοντες και ηγεμόνες. Έχει μείνει στην ιστορία ο συγκλονιστικός του διάλογος με τον Μόδεστο, επίτροπο του φιλοαρειανού αυτοκράτορα Ουάλη. Ο αυτοκρατορικός απεσταλμένος τον φοβέρισε με δήμευση της περιουσίας του, εξορία και μαρτυρικό θάνατο. Ατάραχος, ο Βασίλειος απάντησε: «Λίγα τριμμένα ρούχα και κάμποσα βιβλία αποτελούν όλη μου την περιουσία· επομένως δεν φοβάμαι τη δήμευση. Την εξορία δεν τη λογαριάζω, γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο είμαι παρεπίδημος. Η Γη ολόκληρη είναι του Κυρίου. Όπου κι αν πάω θα είναι εκεί ο Θεός μου. Ούτε τα μαρτύρια φοβούμαι, γιατί το σώμα μου είναι ασθενικό και σύντομα θα πεθάνω. Και αυτόν τον θάνατο τον θεωρώ ως ευεργέτη, επειδή θα με οδηγήσει πιο γρήγορα στον Θεό.»

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αδελφικός φίλος του μεγάλου Βασιλείου, ήταν γνωστός για την αρετή, τη σοφία και τους αγώνες του για την ορθή πίστη. Όταν οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης τον κάλεσαν να αναλάβει τον αγώνα εναντίον των Αρειανών, οι οποίοι με τις αιρετικές διδασκαλίες τους είχαν διχάσει το ποίμνιο της Εκκλησίας, δέχτηκε να μεταβεί στην πρωτεύουσα κι έστησε το πνευματικό στρατηγείο του στο μικρό ναό της Αγίας Αναστασίας, τελευταίο προπύργιο των ορθοδόξων. Εκεί "ανέστησε" την ορθοδοξία εκφωνώντας τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους του ενάντια στους αρειανόφρονες.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναδείχθηκε σε μέγιστο εκκλησιαστικό συγγραφέα. Το έργο του είναι εντυπωσιακό, τόσο σε έκταση, όσο και σε θεολογική πληρότητα. Τα μελίρρυτα κηρύγματά του στήριζαν τους πιστούς, ο λόγος του όμως όποτε χρειαζόταν γινόταν καταγγελτικός.  Δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες της εποχής του.  Αντιταχθεί με θάρρος ακόμα και προς την αυτοκράτειρα Ευδοξία, με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο φορές και να παραδώσει την ψυχή του στον Κύριο καθ’ οδόν προς τα Κόμανα του Πόντου, σε μία πορεία εξόντωσης κάτω από δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο ταπείνωσης, φιλανθρωπίας και ακλονήτου πίστεως τους Τρεις Ιεράρχες, να μελετούν το πλούσιο συγγραφικό τους έργο και να τους έχουν φωτεινούς οδοδείκτες στη ζωή τους προς το καλό, το αγαθό και το άγιο.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...