Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Η εορτή του Αγίου Νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου στην Πάτρα

 

Το διήμερο 28 και 29 Νοεμβρίου, παραμονές της Ιεράς Μνήμης του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά και γεραίρει το Μαρτύριο του Αγίου Ενδόξου Νεοϊερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου.

Στην πόλη του Πρωτοκλήτου, τον Άγιο Φιλούμενο τίμησε πανηγυρικώς ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στον οποίο θησαυρίζεται τεμάχιο του Ιερού του λειψάνου, αλλά και το επιτραχήλιό του, το οποίο κοσμεί την ολόσωμη εικόνα του Αγίου εντός του Ιερού αυτού Ναού.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός,  μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιεροθέου Ανδρουτσοπούλου, προϊσταμένου του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών.

Ανήμερα το πρωί κυριωνύμου ημέρας της εορτής, ετελέσθη ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. 

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του ομίλησε για το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Φιλουμένου στο Ιερό Προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ στην Αγία Γη. 

Συγκεκριμένα, ο Άγιος Κερνίτσης τόνισε τη σημασία που έχει για την Ορθοδοξία η μαρτυρία που δίνουν οι Αγιοταφίτες, οι οποίοι διακονούν, αλλά ταυτόχρονα και φρουρούν τα Πανάγια Προσκυνήματα στο Παλαίφατο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

"Ο Άγιος Φιλούμενος δεν εγκατέλειψε ούτε μια στιγμή τον τόπο εκείνο, στον οποίο εγκαταστάθηκε από πολύ μικρή ηλικία. 

Παρά τις απειλές που συνεχώς δεχόταν από την αρχή της εγκαταβιώσεώς του στο εν λόγω μοναστήρι, έμεινε ακλόνητος και εδραίος στην πίστη του στον Κύριο Ιησού, όπερ τελικώς οδήγησε στην "άγρια και στυγερή δολοφονία" του, όπως θα λέγαμε με κοσμικούς όρους".

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ευχαρίστησε δεόντως τον προϊστάμενο του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Θωμά, ο οποίος μαζί με τον συνεφημέριό του και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αόκνως εργάζονται στην δραστήρια ενορία της Αγίας Μαρίνης, προς δόξαν Θεού.

Τέλος, μετέφερε προς όλους τις θερμές και εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη ευλογημένα και αγιασμένα, με τις πρεσβείες του Πρωτοκλήτου, τον οποίο πάνδημα εορτάζει η Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών, αλλά και η Ορθοδοξία σύμπασα. 

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...