Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον Θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Πατρών, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε Κεφαλλήνα που κατοικεί στην πόλη των Πατρών και τα περίχωρά της.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στη συνάντηση του Κυρίου μας στη χώρα των Γαδαρηνών με έναν ταλαίπωρο και δυστυχισμένο δαιμονισμένο. Ετόνισε την αντίθεση ανάμεσα στην άσχημη κατάσταση στην οποία ευρίσκετο ο νέος πριν την συνάντησή του με τον Σωτήρα Χριστό και την ήρεμη και σωφρονισμένη όψη του  μετά το θαύμα, την απαλλαγή του δηλαδή από τα δαιμόνια που τον βασάνιζαν. Προ της συναντήσεως «ιμάτιον ουκ ενεδιδύσκετο και εν οικία ουκ έμενεν, αλλ᾿ εν τοις μνήμασιν». Μετά τη συνάντηση είναι «σωφρονών και ιματισμένος παρά τους πόδας του Ιησού»…

Μήπως, αδελφοί μου,  κρυφόν δαιμόνιο δεν έχουν αυτοί οι οποίοι δεν μένουν πιστοί σε όσα διδάσκει η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας; Κρυφόν δαιμόνιο δεν έχουν όσοι προσπαθούν να κρημνίσουν το οικοδόμημα της πίστεως, όπως οι κακόδοξοι αιρετικοί; Tα πονηρά πνεύματα, αδελφοί μου, οδηγούν τους ανθρώπους στον φθόνο, τον εγωισμό, την εμπάθεια, το ψεύδος, την υποκρισία, την συκοφαντία, την βλασφημία των Θείων, την σαρκολατρία  και τον ακόλαστον τρόπον ζωής που καταργεί την οικογένεια. Όταν ο άνθρωπος πλησιάσει  τον Χριστό και την ζωή της Εκκλησίας μας ο θυμώδης και ο βλάσφημος γίνεται πράος, ο ψεύδορκος γίνεται λάτρης της αλήθειας, ο ακόλαστος και άσωτος γίνεται, σωφρονισμένος, χαριτωμένος και ασκητής, όπως ο δαιμονισμένος της Ευαγγελικής περικοπής.

Αδελφοί μου, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος, να αγαπήσουμε την μετάνοια, την ειλικρινή εξομολόγηση, την ταπείνωση, την προσευχή, την μελέτη της Αγίας Γραφής και των πνευματικών βιβλίων, την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας και τα έργα αγάπης. Να δοξάζουμε πάντοτε στη ζωή μας τον εν Τριάδι Θεόν εις ον πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις και να εκζητούμε το άπειρον έλεος του για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες μας. 

Ο Θεοφιλέστατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, Σεπτή εντολή και ευλογία  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ Χρυσοστόμου απένειμε στον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Ανδρέα Πολίτη το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου, λέγοντάς του να σε διακρίνει έτι περισσότερον η ευλάβεια, η πνευματικότης, η διάκριση, η ιεροπρέπεια, η ταπείνωση και έτσι θα είσαι παράδειγμα  για τους νεοτέρους κληρικούς.







 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...