Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΚΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Με κάθε λαμπρότητα και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον περικαλλή και ιστορικό Ναό Παντοκράτορος των Άνω πόλεως των Πατρών. 

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου με την συμμετοχή πλειάδος ιερέων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Το βράδυ της ιδίας ημέρας τελέσθηκε μικρά Ιερά Αγρυπνία κατά την οποίαν ιερούργησε και ομίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος. 

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως. 

Στις ομιλίες του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε εκτενώς στην μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυριού μας, τονίζοντας πως είναι ένα λαμπρό και θαυμαστό γεγονός της επίγειας ζωής του Χριστού, γεγονός στο οποίο φανέρωσε  μέρος της θεότητός Του, καθώς οι τρεις μαθητές Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης δεν θα άντεχαν όλη την θεότητά Του «ἔπεσον ἐπί πρόσωπον αὐτῶν καί ἐφοβήθησαν σφόδρα» (Ματθ. 17,6).

Στη συνέχεια τόνισε πως η Μεταμόρφωση του Κυρίου μας αποτελεί την ελπίδα για την μεταμόρφωση ολόκληρης της ζωής μας η οποία επιτυγχάνεται βαδίζοντας και εμείς, ως άλλοι μαθητές, την ανάβαση προς το δικό μας θαβώριο όρος, ανάβαση η οποία συνδέεται με τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα, ώστε να αξιωθούμε και εμείς στην θέα του Κυρίου μας. 

Κλείνοντας ευχήθηκε να αξιωθούμε μέσω του πνευματικού μας αγώνος στην θέα του Κυρίου μας, κάτι που επιτυγχάνεται με την συμμετοχή μας στα ιερά μυστήρια και με την τήρηση της διδασκαλίας της αγίας μας Εκκλησίας. 

Επίσης ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους τις θερμές, εγκάρδιες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλήθος ευσεβών Χριστιανών τόσο από την Πάτρα, όσο και από τις γύρω περιοχές προσήλθε να προσκυνήσει και να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες. 







 




















 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...