Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΠΡΟΑΣΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ



Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, εορτή της ανακομιδής του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Προαστείου Πατρών, η δευτέρα Αγία Τράπεζα του οποίου είναι αφιερωμένη προς τιμήν του Αγίου Στεφάνου. 

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο δια λιθοβολισμού μαρτυρικό τέλος του Αγίου Στεφάνου και στο θαυμαστό γεγονός της φανέρωσης του αγίου λειψάνου του, μετά το πέρας των διωγμών, επί αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου.  

Ο ίδιος ο Άγιος παρουσιάστηκε σε έναν ευσεβή γέροντα ιερέα ονόματι Λουκιανό και του αποκάλυψε το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν τεθησαυρισμένο το άγιο λείψανό του στην Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ.

Θαυμαστά γεγονότα επισφράγισαν την εύρεσή του. Η γη σείστηκε από μεγάλο σεισμό, μία άρρητη ευωδία πλημμύρισε το γύρω χώρο και αγγελικοί ύμνοι φανέρωσαν περίτρανα πως το άγιο λείψανο ανήκε όντως στον Πρωτομάρτυρα Στέφανο.

Το τίμιο λείψανο εν συνεχεία μεταφέρθηκε από τα Ιεροσόλυμα στην Βασιλίδα των πόλεων όπου εναποτέθηκε ως πολύτιμος θησαυρός στον Ιερό Ναό που ανήγειρε ο  Άγιος  Κωνσταντίνος ο Μέγας προς τιμήν του Αγίου Στεφάνου. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος προέτρεψε τους πιστούς να μιμηθούν τον Άγιο Πρωτομάρτυρα Στέφανο στην ανεξικακία και την συγχωρητικότητα υπενθυμίζοντας τον επιθανάτιο λόγο του: «Κύριε μη στήσεις αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». 

Τέλος παρότρυνε να μιμηθούμε τον Άγιο και στην έως θανάτου αγάπη του προς τον Σταυρωθένα και Αναστάντα Κύριο, επαναλαμβάνονατς τον παύλειο λόγο: «τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα;» 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...