Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους της Τρίπολης

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας τελέσθηκε απόψε, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, υπαίθριος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους της Τρίπολης, Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού και Νεομαρτύρων.

Προ του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε υποδοχή των Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων των Αγίων Νεομαρτύρων από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών Αρκαδίας, όπου και φυλάσσονται, καθώς και η Τιμία Κάρα του Νεομάρτυρος Δημητρίου από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τρίπολης. 

Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιερισσού κ. Θεοκλήτου, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών, ο οποίος αρχικά απηύθυνε τον Αναστάσιμο χαιρετισμό στους παριστάμενους Αρχιερείς, τους άρχοντες του τόπου και το φιλόχριστο λαό, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Μαντινείας για την τιμητική πρόσκληση συμμετοχής του στον εορτασμό των Νεομαρτύρων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αγώνα των προγόνων μας για την διαφύλαξη των Ιερών και Οσίων της πίστης, καυτηριάζοντας τις πρακτικές των Τούρκων με αποκορύφωμα την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, η οποία αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας, του Γένους και του πολιτισμού. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ζωή και το μαρτύριο των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου και κάλεσε τους πιστούς να παραδειγματιστούν από αυτούς, διαφυλάττοντας τις θυσίες των προγόνων μας.

Πλήθος Τριπολιτών προσήλθε με απόλυτη τάξη στον αύλειο χώρο του Ιερού  Ναού, προκειμένου να συμμετάσχει στον Εσπερινό και να προσκυνήσει τα Λείψανα των Νεομαρτύρων. 




 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...