Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ



Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος επισκέφθηκε το «Περιβόλι της Παναγίας», την χερσόνησο του Άθω, τον τόπο που η Κυρία Θεοτόκος επέλεξε και ζήτησε από τον Κύριο να είναι το περιβόλι της και να είναι ευλογημένοι όσοι θα κατοικήσουν σε αυτό. 

Ο Θεοφιλέστατος μετέβη στο Άγιον Όρος, με ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου και κατόπιν προσκλήσεως του Μοναχού Παϊσίου, Γέροντος του Κελλίου Αγίων Αρχαγγέλων του Κομβολογά που ευρίσκεται στις Καρυές, διά να τελέσει εκεί την ετήσια Ιερά Πανήγυρη των Ταξιαρχών (8/21 Νοεμβρίου). Ο Γέροντας Παΐσιος ήταν υποτακτικός του προσφάτως κοιμηθέντος Μακαριστού Γέροντος Δαυίδ ο οποίος καταγόταν εκ Πατρών. 

Στο ιερό του προσκύνημα τον Θεοφιλέστατο συνόδευσαν ο Αρχιμ. π. Ιωακείμ Σταματόπουλος και ο Διάκονος Ανδρέας Θεοδωράτος.

Την Κυριακή 7/20 Νοεμβρίου ο Θεοφιλέστατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία  στον ιστορικό Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστίν. Μετά του Θεοφιλεστάτου συλλειτούργησαν οι αρχιμ. π. Μεθόδιος, εφημέριος του Πρωτάτου εκ Πατρών, π. Ιωακείμ και ο δ. Ανδρέας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πρωτεπιστάτης   Γέροντας Βαρνάβας προσεκάλεσε τον Θεοφιλέστατο και την συνοδεία του στην Ιερά Κοινότητα διά το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα. 

Εν συνεχεία μετέβη διά ιερόν προσκύνημα στις Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Καρακάλλου  και Φιλοθέου, όπου έγινε δεκτός με πολλή αγάπη από τους Αγίους Καθηγουμένους και τους μοναχούς
Την Κυριακή το απόγευμα ο Θεοφιλέστατος τέλεσε την Ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στο εορτάζον Κελλίον με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, διακόνων και μοναχών. 


Τη Δευτέρα το πρωί τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο εορτάζον Κελλίον των Αρχαγγέλων με τη συμμετοχή ιερομονάχων και διακόνων. 

Η Θεία Λειτουργία είναι το οξυγόνο της ψυχής του μοναχού. Διά της λειτουργικής ζωής ο μοναχός γίνεται μέτοχος της Θείας Χάριτος και της Παραδεισένιας ζωής. Σύντροφος του μοναχού σε ολόκληρη τη ζωή του είναι το κομβοσχοίνι, οι ψαλμωδίες και η ασταμάτητη προσευχή.

Κατά την παράδοση του Αγίου Όρους μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε μοναστηριακή τράπεζα. Οι πατέρες του Κελλίου και οι προσκυνητές παρακάλεσαν τον Θεοφιλέστατο να απευθύνει λόγους αγάπης. Ο Θεοφιλέστατος γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που ζουν και βιώνουν την αγγελική πολιτεία στο Περιβόλι της Κυρίας Θεοτόκου, απλά και ταπεινά υπενθύμισε τι είναι οι Άγιοι Άγγελοι και ποιο είναι το έργο τους. Τέλος ευχήθηκε όλοι οι μοναχοί να έχουμε ως πρότυπα της ζωής μας τους Αγίους Αγγέλους και να είμεθα εμείς πρότυπα των αδερφών που ζουν και αγωνίζονται εις τον κόσμο. 

Το μεσημέρι ο Θεοφιλέστατος με τη συνοδεία του μετέβησαν στα Κελλιά των μακαριστών Γερόντων Μωυσέως και Ιωακείμ, γνωστών πνευματικών αναστημάτων και αρίστων ομιλητών, και τέλεσε ιερά Τρισάγια υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους. 

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν φοβούνται τον θάνατο διότι ποθούν να συναντήσουν τον Αναστημένο Κύριό μας και να φτάσουν στον προορισμό τους. 

Επίσης ο Θεοφιλέστατος επισκέφτηκε τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος και Δοχειαρίου.  Μοναστήρια χτισμένα δίπλα στην θάλασσα. Οι πατέρες των Ιερών Μονών με πολλή αγάπη και σεβασμό υποδέχτηκαν τον Θεοφιλέστατο και τη συνοδεία του. 

Το απόγευμα της Δευτέρας, στο Κελλίον του μακαριστού Γέροντος Δαυίδ τελέστηκε ο Εσπερινός και το Κτητορικό   Μνημόσυνο και Ιερό Τρισάγιο επί του Τάφου του μακαριστού Γέροντος Δαυίδ. Τέλος μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνου ο Θεοφιλέστατος επισκέφτηκε το Κελλίον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Καρυών όπου τον υποδέχτηκε ο Γέροντας π. Πρόδρομος. 

Τελευταία επίσκεψη ήταν αυτή στο Κελλίο Άγιος Νικόλαος ο Ψαράς, όπου Γέροντας είναι ο εκ Πατρών καταγόμενος π. Αρτέμιος. 

Την Τρίτη το πρωί ο Θεοφιλέστατος, αφού ευχαρίστησε τους πατέρες του Κελλίου που τον προσκάλεσαν για την Ιερά Πανήγυρη, αναχώρησε από τις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου ‘Ορους, για τη Δάφνη που είναι το επίνειον του Άθωνος και εκείθεν για την Ουρανόπολη αφήνοντας τον αμίλητο κόσμο του Άθω, τον κόσμο της προσευχής και της ησυχίας. 

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον Ιερό Προσκύνημα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...