Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ψαλώ τω Θεώ μου Έως Υπάρχω


Κυριακή 10 Ιανουρίου 2016 μετά τα Θεοφάνεια και όλη η κτίση είναι λουσμένη στο φως και τη χάρη του Θεού. Aπο σήμερα και κάθε Κυριακή σας καλωσορίσζουμε σε μια νέα δραστηριότητα του poimin.gr με θέμα την υμνολογία της εκκλησίας μας. Κάθε Κυριακή θα ακούγονται Ύμνοι απο την Ακολουθία του Όρθρου και τη Θεία Λειτουργία απο τέσσερις νέους ιεροψάλτες που με την τέχνη τους απέδωσαν το πρωί της Κυριακής ύμνους προς Δόξαν Θεού.

Τους Αίνους του Όρθρου θα ακούμε απο τον Γεώργιο Δεμελή, Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, αυτόν τον τόσο ιστορικό ναό των Αθηνών στον οποίο διετέλεσε Πρωτοψάλτης, ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας.



Ο Γεώργιος Δεμελής γιός του Δημητρίου και της Χαρίκλειας Δεμελή, γεννήθηκε στο Duisburg της Γερμανίας το 1976. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις Σπουδές του στην Θεολογία, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Από την ηλικία των 4 ετών επέδειξε ιδιαίτερη κλήση στην ψαλτική τέχνη. Μαθήτευσε κοντά στον εξαίρετο καθηγητή της του Δαμασκηνού Τέχνης, ἀείμνηστο Μανώλη Χατζημάρκο παίρνοντας το Πτυχίο και το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής με «Άριστα Παμψηφεί» απο το Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, όπου σπούδασε και το παραδοσιακό όργανο Κανονάκι με καθηγητή τον Πέτρο Ταμπούρη και τον αείμνηστο Παναγιώτη Αχειλά, το οποίο και έχει διδάξει σε Μουσικά Γυμνάσια-Λύκεια και Ωδεία του Βόλου και της Βορείου Ελλάδος. Ευρωπαϊκή Μουσική (πτυχίο Αντίστιξης) σπούδασε στο Μακεδονικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Αθανασιάδη και ολοκλήρωσε τις σπουδές (πτυχίο Φυγής) στο Ωδείο Καλλιθέας με «Άριστα» έχοντας καθηγητή τον Διαμαντή Μαυραγάνη. Από το 1990 ασχολείται ενεργά με την Παραδοσιακή Μουσική. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και Σολίστ της Χορωδίας «Μαΐστορες της Μακεδονίας» της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης με διευθυντή τον καθηγητή ανωτέρων παιδαγωγικών σχολών Περικλή Μαυρουδή καθώς και της «Βυζαντινής Χορωδίας Βόλου» με διευθυντή τον Μανώλη Χατζημάρκο και τον Μιχάλη Μελέτη. Από το 1996-2003 υπήρξε μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό με διευθυντή τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Ευάγγελο Νανάκο. Έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες της Ελληνικής Μουσικής.

Μύστης της Ιεράς Παραδόσεως της του Δαμασκηνού Τέχνης, διακονεί την εκκλησία από τη θέση του Λαμπαδαρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων της Πόλεως των Αθηνών στον οποίο διετέλεσε Πρωτοψάλτης ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας αείμνηστος Θρασύβουλος Στανίτσας. Το 2005 ξεκινά τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα έχοντας επιμεληθεί την παραγωγή 20 δισκογραφικών παραγωγών μέχρι σήμερα, προσπαθώντας να κάνει την Βυζαντινή και Παραδοσιακή μας Μουσική πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό.

Από το 2011 με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, ανέλαβε ως υπεύθυνος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής στη «ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ».

Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, συμμετείχε στην πρώτη δισκογραφική παραγωγή της ορχήστρας, µε τίτλο «Στην Ελλάδα της Αγάπης», η οποία έχει σκοπό να στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταµείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Εωθινό Δοξαστικό, θα ακούμε απο τον Χρήστο Κατζιγκά, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.


Ο Χρήστος Κατζιγκάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το έτος 1983. Τα πρώτα του δύο χρόνια τα έζησε στην Παλαιοχώρα Χαλκιδικής όπου, υπηρετούσε ως Ιεροδιδάσκαλος ο πατέρας του παπα-Θανάσης. Το έτος 1985 μετοίκησε με την οικογένειά του στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Είναι απόφοιτος του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης. Το έτος 2001 εισήχθη στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) Τρικάλων.

Από τους γονείς του (παπα-Θανάση και Μαρία πρεσβυτέρα) γαλουχήθηκε στα νάματα της χριστιανοσύνης, ενώ από τον Ιερέα πατέρα του διδάχθηκε τα πρώτα στοιχεία της Βυζαντινής Μουσικής.

Από την νηπιακή ηλικία ακόμη έδειξε την καλλιφωνία του και την κλίση του πρός το τραγούδι. Από μικρός δε στράφηκε προς το Αναλόγιο και μυήθηκε στην ψαλτική τέχνη. Την έφεσή του και την κλίση του αυτή προς την Λειτουργική μας μουσική την καλλιέργησε παίρνοντας με άριστα:

Πτυχίο Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Δίπλωμα Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Πτυχίο Ωδικής, από το Ωδείο «Μπολερό».
Παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκής Μουσικής, ορθοφωνίας και εκμάθηνση πνευστών οργάνων.
Μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους μουσικοδιδασκάλους και πρωτοψάλτες, όπως: Βασίλειο Σπυριδόπουλο, Ιωάννη Σχώρη και Χαράλαμπο Τζινεβράκη.

Ως Αριστερός Ψάλτης έψαλε στους ιερούς Ναούς: Αγίου Γεωργίου Επανομής και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Επανομής. Ως Δεξιός Ψάλτης έψαλε στον ιερό Ναό Αγίου Αθανάσιου Διδυμοτείχου (Μητροπολιτικός) ενώ σήμερα ψάλλει στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίου Βασίλειου Λαγκαδά.

Έχει περατώσει τα βασικά Σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων, είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υπηρετεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (Κ.Ε.Α.Π.) στην Ρεντίνα Λαγκαδά με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Το Αποστολικό Αναγνωσμά της Θείας Λειτουργίας θα ακούμε απο τον Μάριο Σαράντη, Λαμπαδάριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.


Ο Μάριος Σαράντης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1990. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδος. Από την παιδική του ηλικία μυήθηκε στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική λαμβάνοντας μαθήματα από μεγάλους Ιεροψάλτες των Πατρών. Τον Ιούνιο του 2015 αποφοίτησε από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και κατέστη Διπλωματούχος της Εκκλησιαστικής Μουσικής. Έχει ψάλλει σε πολλούς Ιερούς Ναούς των Πατρών και από τον Φεβρουάριο του 2009 έως σήμερα είναι Λαμπαδάριος Ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Τον Χερουβικό Ύμνο της Θείας Λειτουργίας θα ακούμε απο τον Δημήτριο Χριστοδούλου, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Θεσσαλονίκης.


Ο Δημήτριος Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1980 στο Βόλο. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε να μαθαίνει τη βυζαντινή μουσική με παρότρυνση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστόδουλου κοντά στον Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Μιχάλη Μελέτη , με τον οποίο συνεργάστηκε επί 12 συναπτά χρόνια.

Το 1997 έλαβε με “Άριστα” το πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής και ένα χρόνo αργότερα το Δίπλωμα από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου με Δάσκαλο το Μεγάλο Πρωτοψάλτη και Ερμηνευτή της ψαλτικής τέχνης Εμμανουήλ Χατζημάρκου, ενώ την ίδια χρονιά παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακού οργάνου (κανονάκι).

Είναι Πτυχιούχος της Ωδικής και της Αρμονίαςκαθώς και Πτυχιούχος της Μονωδίας .

Έχει ψάλλει ως Πρωτοψάλτης σε πολλούς Ιερούς Ναούς ενώ από το 2007 έως σήμερα ψάλλει στον Ι. Ναό Αγ. Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Το 2007 σε συνεργασία με τον προιστάμενο του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Πυλαίας Αρχιμανδρίτη π. Δημήτριο Τζιαφά ίδρυσε τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική χορωδία “ΗΛΙΑΣ Ο ΘΕΣΒΙΤΗΣ» της οποίας είναι χοράρχης μέχρι σήμερα.

Τέλος, έχει λάβει μέρος σε πολλές πανηγύρεις Ιερών Ναών καθώς και σε festivals σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Πηγή: http://poimin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...