Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ


Γράφει ο Μάριος Σαράντης, Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων - Ιεροψάλτης

Τοιοῦτος ἡμῖν ἔπρεπεν ἀρχιερεύς…

Δέκα χρόνια πέρασαν από την εκλογή και την χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2005 το σεπτό σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέλεξε Μητροπολίτη Πατρών τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Σκλήφα. Οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης μας με πρώτες αυτές του Ναού του Πρωτοκλήτου αναγγέλουν πως έχουμε ποιμένα. Έχουμε πλέον Αρχιερέα. Η Πάτρα και η Αποστολική Μητρόπολή της, ανοίγει πλέον μια νέα εκκλησιαστική ιστορία που θα την εγκαινιάσει ο νέος Επίσκοπός της.

Στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών τελείται η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και πλήθους Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων.

Ακούμε τον νεοχειροτονηθέντα να αναρωτιέται στον λόγο του… τί το περί εμέ τούτο γέγονε μυστήριον; Η απάντηση δίδετε μετά από εσωτερική και πνευματική περισυλλογή, δηλώνει ο ίδιος. Συγκίνηση και δάκρυα είναι πλέον εμφανή. Ο νέος επίσκοπός μας καταθέτει τα μύχια της ψυχής του και ομολογεί πως αυτή η μέρα είναι η κορυφαία της ζωής του. Η συγκίνηση και τα δάκρυά του γίνονται και δικά μας. Οι Πατρινοί συγκινούμαστε από χαρά και χύνουμε δάκρυα ελπίδος. Ελπίδα της οποίας φώτισε τον δρόμο ο νέος Ιεράρχης μας.

Μετά το πέρας της ομιλίας το λόγο λαμβάνει ο γλυκύς και πράος τη μορφή Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αναλύει το ερώτημα… «γίνεσαι Επίσκοπος, τι να σημαίνει άραγε αυτό»; Η ομιλία του γεμάτη θεολογικά μηνύματα και πλούσια από αγάπη.

Σε κάθε της σημείο τονίζει πως η Εκκλησία αναβιβάζει στους υψίστους της βαθμούς, κληρικούς με γνώση της αποστολής τους. Παραθέτει σε όλους το ήθος, την αξία αλλά και την εκκλησιαστική πορεία του νεοχειροτονηθέντος, τονίζοντας πως είναι ότι καλύτερο είχε να δώσει η Εκκλησία στην Αποστολική Μητρόπολη Πατρών.

Τελειώνοντας την γεμάτη νοήματα και παραινέσεις ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, τον καλεί να εισέλθει στα Άγια των Αγίων για να λάβει την χάρη της Αρχιερωσύνης.

Συγκίνηση επικρατεί παντού. Φτάνοντας στην 2η ευχή της χειροτονίας, ο Μακαριστός, και στο σημείο… […καὶ τοῦτον τὸνἀναδειχθέντα οἰκονόμον τῆς ἀρχιερατικῆς χάριτος, ποίησον μιμητὴν σοῦ τοῦ ἀληθινοῦ Ποιμένος, τιθέντα τὴν ψυχὴν αὐτοῦὑπὲρ τῶν προβάτων σου, ὁδηγὸν εἶναι τυφλῶν, φῶς τῶν ἐν σκότει, παιδευτὴν ἀφρόνων, διδἀσκαλον νηπίων, φωστῆρα ἐν κόσμω ἵνα, καταρτίσας τὰς ψυχὰς τὰς ἐμπιστευθείσας αὐτῶ ἐπὶ τῆς παρούσης ζωῆς, παραστῆ τῶ Βήματί σουἀκαταισχύντως, καὶ τὸν μέγαν μισθὸν λάβη, ὅν ἡτοίμασας τοῖς ἀθλήσασιν ὑπὲρ τοῦ κηρύγματος τοῦ Εὐαγγελίου σου…], τα δάκρυα και ο συναισθηματικός φορτισμός είναι πλέον εμφανή.

ΑΞΙΟΣ, βροντοφώναξε όλη η Εκκλησία, δηλώνοντας την αξία του νέου ποιμένα. Όλοι σπεύδουν να τον συγχαρούν και η διανομή του αντιδώρου στέκεται μια καλή αφορμή, ώστε ο κάθε πιστός να του εκφράσει τις εγκάρδιες ευχές του.

Μετά το πέρας 40 ημερών περίπου, η Πάτρα είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί τον νέο Μητροπολίτη της. Λαμπροστολίζεται και ανθοφορείται όλη η πόλη. Ο περικαλλής, μεγαλοπρεπής και περίλαμπρος Νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέου και ο Δεσποτικός θρόνος του, αναμένουν με χαρά τον πηδαλιούχο. Στις 2 Απριλίου 2005 πραγματοποιείται η ενθρόνιση, παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ολοκλήρου σχεδόν της Ιεραρχίας, των Γραμματέων της Ιεράς Συνόδου καθώς και των Αρχών και Φορέων της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου.

Οι Πατρινοί, το Σαββάτο της 2ας Απριλίου καταφθάνουν στον Ιερό Ναό για να γνωρίσουν τον Επίσκοπό τους και να του δηλώσουν την αγάπη, τον σεβασμό, την υπακοή και την χαρά τους.

Ακούστηκαν πολλές ομιλίες με πρώτη αυτήν του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος δήλωσε πως στην Πάτρα, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, στέλνει εκ των αρίστων, τον άριστο κληρικό της.

Τα βλέμματα όλων, Αρχόντων και λαού, είναι στραμμένα στην πρώτη ομιλία του Μητροπολίτου. Κάθε του λόγος, αγαπητικός και θυσιαστικός για τον λαό του. Βάζει σε προτεραιότητα το ποίμνιό του και του δίνει ακόμα ακόμα την ίδια του την καρδιά. Πόσο περήφανοι και πόση συγκίνηση νιώσαμε στο άκουσμα όλων αυτών των λόγων…

Έκτοτε, ξεκίνησε μια σταυροαναστάσιμη πορεία για τον ίδιον. Ο πόνος των άλλων, πόνος δικός του. Η χαρά μας, χαρά του. Ο Δεσπότης μας βρίσκεται στο πλάι κάθε ανθρώπου. Στην πόλη του Αποστόλου Ανδρέου πνέει πλέον νέος άνεμος.

Κάθε είδηση και διεκδίκηση που αφορά την τοπική κοινωνία μας είναι  μέλημα και προτεραιότητά του. Αυτό μας ανυψώνει. Ανυψώνει την Πάτρα μας. Κάθε φορά που γονατίζει μπροστά στις Εικόνες της Παναγίας και των Αγίων μας, οι προσευχές του γίνονται εντονότερες. Έχουμε πλέον πρεσβευτή προς τον Μέγα Αρχιερέα Ιησού Χριστό.

Όλα αυτά τα δέκα χρόνια μας έκανε όλους παιδιά του. Μας φωνάζει με το μικρό μας όνομα. Ξέρει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις αγωνίες  όλων μας για το σήμερα και το αύριο. Γι’ αυτό άλλωστε ως πρώην εκπαιδευτικός σπεύδει στα σχολειά μας και στηρίζει διδάσκοντες και διδασκομένους. Στηρίζει κάθε νέο και  κάθε νέα. Όλα τα προβλήματά μας τα κάνει θέμα προσευχής. Αγρυπνεί γι’ αυτά.

Η πόρτα του γραφείου και του Επισκοπείου είναι πάντοτε ανοιχτή για κάθε πονεμένη και ταλαιπωρημένη ψυχή. Μας δέχεται όλους και γίνεται αρωγός σε κάθε μας δυσκολία.

Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω πολλές σελίδες ακόμη. Δεν θα το ήθελα γιατί θα κουράσω. Με λίγα λόγια, η χάρις του Κυρίου μας επεσκίασε την Πάτρα και αυτήν την χάρη την φέρει ο Πνευματικός μας Πατέρας. Ο Επίσκοπός μας.

Ως τελευταία αναφορά επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα από τα δώρα του στην Μητρόπολή μας. Την προαγωγή του π. Χρυσάνθου σε Βοηθό Επίσκοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης. Η αγάπη του για τον π. Χρύσανθο «μεταφράστηκε» σε πράξεις.

Σεβασμιώτατε σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που μας αγαπάτε και αγωνίζεστε για μας.

Ευχόμαστε να φανούμε αντάξιοι αυτής της αγάπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...