Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σερρών: «Να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του ο Μητροπολίτης Πατρών»


Γράφει η Γωγώ Καραλή

Για την πολύχρονη φιλία που τους συνδέει, για τη συνδιακονία τους στην Ιερά Σύνοδο, για τις καλές και τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν μαζί στο μεγάλο Σχολείο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εμπειρία που απέκτησαν εκεί, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου συζητήσαμε με τον Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγο.

Μας είπε:

Η γνωριμία

«Με τον μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο γνωριζόμαστε από δεκαπενταετίας. Από τότε που με κλήση και καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου αναλάβαμε υπηρεσία στην Ιερά Σύνοδο.

Οντας εκ των συνεργατών του κυρού Χριστοδούλου στην Μητρόπολη Δημητριάδος, δέχθηκα την πρόσκληση να τον ακολουθήσω εις την Αρχιεπισκοπή. Πράγματι τον ακολούθησα και εκείνος αποφάσισε να με τοποθετήσει στην Ιερά Σύνοδο, το 1999.

Εκεί γνωριστήκαμε με τον αδελφό Χρυσόστομο. Εξετίμησα και το υψηλό του ήθος και την εργατικότητά του, και την αγάπη του για την Εκκλησία γενικότερα.

Εκτοτε συνεδέθημεν με δεσμούς φιλίας ισχυρότατους. Συμπορευτήκαμε μαζί και συνεργαστήκαμε άριστα στην Ιερά Σύνοδο.

Εκείνος ήταν Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, εγώ Γραμματεύς και μετά Αρχιγραμματεύς της. Ηταν εκείνος που με διεδέχθη στην Αρχιγραμματεία μετά την εκλογή μου ως Μητροπολίτου Σερρών.

Αρα είναι και διάδοχος μου στην θέση του Αρχιγραμματέως. Από τότε ξεκινά η κοινή μας διαδρομή, που ήταν από τον Θεό ευλογημένη και υπάρχει ως σήμερα.

Ελπίζουμε, πιστεύουμε και εργαζόμεθα αυτή η θητεία και αυτή η πνευματική συμπόρευση να συνεχιστεί επί μακρόν.

Η αντιμετώπιση των δυσκολιών

«Ο αδελφός Χρυσόστομος, πέραν από τα χαρίσματα, που τον επροίκισε η χάρις του Θεού, έχει και το χάρισμα της πραότητας. Αυτό δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αγαστή συνεργασία.

Η αλήθεια είναι ότι τον καιρό που υπηρετούσαμε και οι δύο στην Ιερά Σύνοδο, η Εκκλησία μας αντιμετώπιζε πολύ δύσκολα θέματα. Ηταν το θέμα των ταυτοτήτων με το δημοψήφισμα και όλη την αναστάτωση που υπήρξε τότε στην Εκκλησία.

Λίγο αργότερα είχαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ελεύσεως του Πάπα στην Ελλάδα.

Μετά άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα των σχέσεων των δύο Εκκλησιών: Του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος με την γνωστή εξέλιξη. Αυτά τα δύσκολα χρόνια και οι δύο μας υπηρετούσαμε στην Ιερά Σύνοδο.

Βέβαια ο αδελφός Χρυσόστομος κλήθηκε να αντιμετωπίσει, στο μέτρο που του αναλογούσε, τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις με το Φανάρι, καθώς εγώ είχα ήδη εκλεγεί Μητροπολίτης Σερρών, και εκείνος ήταν Αρχιγραμματεύς.

Ενα μεγάλο μέρος της κρίσεως και της δυσκολίας αυτής ήταν επί της δικής του Αρχιγραμματείας.

Κάτω από την καθοδήγηση και την κατεύθυνση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τα πράγματα αντιμετωπιζόταν με το εκκλησιαστικό ήθος και τον τρόπο που χρειαζόταν.

Παρ' όλα αυτά υπήρξαν αυτές οι δύσκολες στιγμές και άλλα θέματα, που αφορούν κατά το ανθρώπινο την λειτουργία της Εκκλησίας μας.

Η θέσις του Γραμματέως ή του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, είναι θέσις ιδιαιτέρως τιμητική αλλά και πολυεύθυνος και δύσκολη.

Αλλά ο Θεός πάντοτε ευλογεί και δίνει διεξόδους στα αδιέξοδα και λύσεις στα προβλήματα.

Η εμπειρία

«Η Ιερά Σύνοδος είναι ένα μεγάλο σχολείο. Η εμπειρία που αποκτά κανείς υπηρετώντας στην Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας δεν αποτιμάται.

Είναι εμπειρία πολύτιμη, είναι εφόδιο άριστο και μοναδικό για τη μετέπειτα πορεία και διακονία του καθενός μας μέσα στην Εκκλησία.

Είναι ένα σχολείο που όμοιό του δεν υπάρχει, διότι εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με προβλήματα, με δυσκολίες.

Μαθαίνεις πώς να εργάζεσαι για χάριν της Εκκλησίας, Και η Ιερά Σύνοδος, πέραν από τα καθαρώς γραφειοκρατικά ή τυπικά, δεν είναι μια απλή υπηρεσία, αλλά είναι προέκταση του ναού, του θυσιαστηρίου.

Τα πάντα πρέπει να φωτίζονται από το πνεύμα το εκκλησιαστικό, από το ήθος το εκκλησιαστικό.

Δεν είναι απλή διαχείριση κάποιων θεμάτων εκκλησιαστικών αλλά είναι κατάθεση της εν ημίν ελπίδος, με όποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν.

Γι' αυτό και ονομάζεται Ιερά Σύνοδος, διότι πιστεύουμε και είναι η προέκταση του ήθους της Εκκλησίας μας.

Τα χαρίσματα

«Ο αδελφός Χρυσόστομος είναι ένας διάκονος της Εκκλησίας. Ενας άνθρωπος ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του για να υπηρετεί τον Θεόν και την Εκκλησίαν.

Αυτό είναι το πρώτο χαρακτηριστικό του: Βαθιάς πίστεως και ειλικρινούς αφοσιώσεως εις τον Θεόν και την Εκκλησία. Είναι άνθρωπος, του οποίου οι λόγοι και οι πράξεις διαπνέονται από το ήθος του Χριστού.

Είναι γλυκύς εις τη συναναστροφήν, πραής εις την συμπεριφοράν. Γεμάτος καλοσύνη, ανεκτικότητα και εργατικότητα, η οποία χαρακτηρίζει όλη την προσφορά του μέσα στην Εκκλησία.

Θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία του Θεού εις την ζωήν μου τη γνωριμία μου με τον αδελφό Μητροπολίτη Πατρών, τον οποίον τιμώ με την αγάπη μου, την προσευχή μου.

Και εκείνος ανταποδίδει αυτή την τιμή με τον ίδιο τρόπο. Εχουμε μια δεκαπενταετή τουλάχιστον αδιατάρακτη πνευματική φιλία, που για μένα είναι ένας πραγματικός θησαυρός.

Οπως λέει ο ψαλμωδός της Εκκλησίας μας «Ο πιστός ο φίλος, ομοιάζει ως μια πόλη ισχυρή» και η φιλία είναι ακριβό συναίσθημα μέσα εις την ζωή μας και μέσα εις την ζωήν της Εκκλησίας, όπου καλλιεργείται αυτό το ιερό συναίσθημα, το οποίο μας δίνει δύναμη και στις χαρές αλλά και στις θλίψεις και στους πειρασμούς αντοχές και υπομονές.

Μια ευχή για τη 10ετή του επέτειο

«Να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του μέσα στην Εκκλησία των Πατρών με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο ήθος.

Το ήθος του Χριστού: Με αγάπη με καλοσύνη, με εκκλησιαστικό φρόνημα με εργατικότητα και κυρίως όλα αυτά να τα ασφαλίζει και εκείνος και όλοι μας, με τη μεγάλη αρετή της ταπείνωσης και της απόλυτης εμπιστοσύνης στο έλεος και στην αγάπη του Θεού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...